Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

28 Mayıs 2013, Salı 14:19

İlaç üretimine teşvik geliyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve TÜBİTAK, ilaç sektöründe 6 farklı hedef için 53 ayrı eylem planı belirledi. Sanayi Bakanı Nihat Ergün, “Böylece ilaçların üretimini, hekimler tarafından yazılmasını ve hastalar tarafından kullanılmasını, konuyla ilgili her aşamayı kapsayan bir politika zinciri oluşturuyoruz” dedi.

Medikal Biyoteknoloji Konferansı’nın açılış konuşmasını yapan Bakan Ergün, yeni teşvik sistemi ile ilaç ve tıbbi cihaz sektöründe yapılacak yatırımlara önemli destek mekanizmaları getirdiklerine işaret etti. Ergün, yurtdışından yüksek rakamlara ithal edilen ilaçları burada üreten, yeni ilaç araştırmaları yapılan bir yapı oluşturduklarına dikkat çekerek, şu bilgileri verdi: “Bugün sağlık alanının en önemli başlıklarından biri olan medikal biyoteknoloji konusunda kamu, özel sektör ve üniversiteler bünyesinde atılması gereken adımları tespit edeceğiz. Bu alanlarda sınırlı ihracat yapılıyor. Buna karşılık ise 7 milyar doları aşan ithalat bulunuyor. Rakamlara bakıldığında alanın ne kadar önemli olduğu anlaşılıyor. Türkiye’de 15’i yabancı sermaye olmak üzere 68 ilaç üretim tesisinde yaklaşık 30 bin kişi istihdam ediliyor ve Türkiye’den 3 bin 100 çeşit ilaç üretiliyor. Biz de gen haritalarını tamamen kendimiz çıkarmaya ve insan geniyle hastalıklar arasındaki ilişkileri tespit etmeye başladık.”

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise teknolojik gelişmeler, farklılaşan nüfus yapısı ve maliyet artışlarının sağlık politikalarının gözden geçirilmesini gerektirdiğini ifade etti.

Müezzinoğlu, yeniliklere açık olunması, hizmetlerin ihtiyaçlara göre düzenlenmesinin önemine değindi. Sağlık hizmetlerine ve ilaca erişim konusunda son 10 yılda gelişmiş ülkelerin seviyesine çıkıldığını hatırlatan Müezzinoğlu, “Gıdadan ilaç sanayiine, tarımdan enerjiye geniş bir yelpazeyi barındıran biyoteknoloji alanındaki potansiyelimizi değerlendirmek ve bu sektörde de söz sahibi olmak zorundayız. Her yıl ilaca yaklaşık kamu olarak 40 milyarın üzerinde para ödüyoruz. Ülke olarak ilaca ödediğimiz miktar günlük 50 milyon TL’nin üzerinde. Sağlık harcamalarında yaklaşık 6-6,5 milyarlık dış ticaret açığımız var” diye konuştu.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Bakanlıktan reçetesiz ilaç açıklaması

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'de reçetesiz ilaç satışının yasak olduğu ve reçetesiz ilaç satışının hasta sağlığı açısından sorun teşkil ettiği...

Kapat