Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

İç hastalıkları uzmanları TİHUD 2012'de buluştu 8 Ekim 2012, Pazartesi 18:07

İç hastalıkları uzmanları TİHUD 2012’de buluştu

Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği (TİHUD) tarafından düzenlenen Kongre, yoğun bilimsel programıyla dikkat çekti. Diyabet, hipertansiyon, kalp hastalıkları ve romatizmal hastalıklar ile birlikte tıptaki yeni gelişmelerin konusunda uzman konuşmacılar tarafından sunulduğu bilimsel programda; prevantif kardiyoloji, gebelik ve iç hastalıkları, erişkinlerde kanser taraması, akılcı ilaç kullanımı, kronik karaciğer komplikasyonları, yaşlılarda gözden kaçabilen durumlar, yaşlı hastaya yaklaşım, inmeden nasıl korunalım gibi pek çok konuda bildiri, panel ve konferans düzenlendi.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da 3300’i aşkın sayıda hekimin katıldığı kongrede, konularında ülkemizde söz sahibi 120’yi aşkın konuşmacı ve oturum başkanı da görev aldı. 3 kurs, 17 uydu sempozyum, dört paralel salonda 23 konferans ve 16 panele ev sahipliği yapan Kongre’de 236 poster ve 16 sözel bildiri sunumu yapıldı.

Geri ödeme koşulları osteoporozlu hastaları riske atıyor

Kongre sonunda gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan ve osteoporozun eskisi kadar gündemde olmamasına rağmen halen ciddi bir problem oluşturduğunu ifade eden Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Kiraz, SGK’nın osteoporoz tedavilerinin geri ödemesi konusunda izlediği yolun hastaların tedavilere erişimlerini kısıtladığına dikkat çekti. Geri ödeme kurumunun osteoporoz tedavilerine erişim için DEXA yöntemi ile ölçüm istediğini belirten Prof. Dr. Kiraz; bu yöntemle elde edilecek T skoru değerinin -2,5’in altında olması durumunda hastalara osteoporoz tanısını konduğunu, fakat SGK tarafından osteoporoz tedavilerinin ödenebilir olması için öngörülen değerin -3,0 olarak belirlendiğine vurgu yaptı.

İç hastalıkları uzmanları TİHUD 2012'de buluştu

Prof. Dr. Kiraz,

“Hacettepe’de yaptığımız ölçümleri değerlendirdiğimizde yaklaşık hastaların yaklaşık %65’inin kemik yoğunluğu ölçümünün -2,5 ile -3,0 değerleri arasında olduğunu gördük. Tanıyı koyduğunuz halde hastaya ilacı reçete edemiyorsunuz. Durum böyle olunca da sanayinin ilgisi azaldı. Destekler azalınca kongrelerde ya da toplantılarda osteoporozun konuşulurluğu azaldı. Ama bu osteoporozun önemini yitirdiği anlamına gelmiyor.”

dedi.

Hipertansiyon farkındalığı artıyor

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Erdem ise toplantıdaki konuşmasında,

“2003 yılı itibariyle hipertansiyon sıklığı her yetişkin üç kişiden biriydi. Şimdi de öyle fakat bu hastalığın farkına varma durumunu %40’tan %55’lere çıkarmış durumdayız. Genelde durum böyleyken, erkeklerde farkındalığın %40’lar civarında olduğunu, kadınlarda ise bu oranın %65’in üzerine çıktığını gözlemliyoruz.”

sözleri ile hipertansiyon konusundaki artan bilinçlilik düzeylerine dikkat çekti.

Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği’nin yaptığı “Türk hekimleri KOHORTU” çalışmasından elde edilen sonuçlara değinen Prof. Dr. Erdem,

“Hekimlerimizle ilgili bu çalışmada çok ilginç bir sonuçla karşılaştık. Hipertansiyon farkındalık oranı halkımızda %55. Bu farkındalık oranını sağlayan da hekimlerimiz tabi ki. Fakat Türk hekimleri KOHORTU çalışmasında gördük ki hekimlerimizin hipertansiyon farkındalık oranı %42’ler civarında. Yani halkımızı iyi tedavi ediyorlar ama kendilerini iyi tedavi etmiyorlar.”

dedi.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Roche, Actemra SC üzerine ikinci pozitif çalışma olan BREVACTA’nın sonuçlarını açıkladı

Roche, romatoid artritli hastalara subkütan enjeksiyonla verilen Actemra (tosilizumab) ile yapılan BREVACTA çalışmasının birincil sonlanım noktasını karşıladığını duyurdu.

Kapat