Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

8 Ağustos 2014, Cuma 13:52

Geleceği şekillendirecek tıbbi buluşlar

Akıllı tıbbi yamalar: Tıbbi yama sağlığınız hakkındaki verileri toplayabilir ve uzun süre cildinizin içine ilaç enjekte edebilir. Kore’de bulunan Seoul National University’de görevli bilim adamları, yamalar için bazı nano-materyaller geliştirdiler. Bunlar arasında silikon nano-zarlardan yapılmış hareket sensörü, altın nano-parçacıklardan yapılan bir hafıza ve ilaçla doldurulmuş silis nano-parçacıklar bulunuyor. Bu teknolojiyi geliştiren bilim insanları gelecekte bu yamaların kalp yetmezliği, epilepsi ve Parkinson gibi nörolojik bozuklukların daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacağını umut ediyor.

Gece görüşlü kontak lens: Geceleri kontak lensleriniz sayesinde her şeyi görmek ister miydiniz? Michigan University’de geliştirilen grafen isimli materyalden yapılan ışık dedektörü gelecek vaadediyor. Infrared ışınlarını algılayan cihaz şu anda tırnak büyüklüğünde. Fakat bu cihaz bir kontak lense ya da cep telefonuna yerleştirilebilecek kadar küçülecek.

Tasarımcı maya: Bilgisayarda maya kromozomu tasarlandı ve başarılı bir şekilde yaşayan mayanın içine dahil edildi. Bu ökaryot kromozomun (bitki özünde ve hayvan hücrelerinde genler taşıyan yapı) ilk sentezidir. Mayadaki 16 kromozomdan biri olan sentetik kromozom yeni özelliklerle geliştirildi. Gelecekte bilim adamları sentetik mayayı geliştirerek nadir ilaçların üretilmesini ya da daha etkili biyoyakıt üretimi yapılmasını umut ediyorlar. Mayanın 6 bin geninin yaklaşık üçte biri insanlarla paylaşıldı. Araştırma, NYU Langone Medical Center’s Institute for Systems Genetics’in yöneticisi Jef Boeke tarafından yürütüldü.

 


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Sağlık Bakanlığı’ndan “Ebola” broşürü hazırlattı

Sağlık Bakanlığı, Batı Afrika’daki bulaşıcı ve salgın durumdaki Ebola hastalığı ile ilgili, vatandaşları bilgilendirmek için broşür hazırlattı. Sağlık Bakanlığı, Batı Afrika’daki...

Kapat