Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

25 Ağustos 2011, Perşembe 14:25

EPA, bebeklerde dengeli besin alımının önemine dikkat çekiyor

Avrupa Pediatri Birliği (EPA/UNEPSA), Avrupalı bebeklerin erken dönem beslenmesinde yeni bir paradigma ve anlayış oluşturacak bir Durum Raporu yayınladı. Bebeklerin ilk altı aydaki ideal beslenme uygulamalarına odaklanan rapor, ideal bebek gelişim oranları için protein ve enerjinin düzenli şekilde ve dengeli bir biçimde alınması gerektiğini belirtiyor.1 Yaşamın ilk yıllarındaki beslenme, hayat boyu sağlık ve zindelik için büyük önem taşıyor. Bir çocuğun büyüme oranı genel sağlık durumunun bir göstergesi ve çocuğun beslenmesinin nasıl olduğunu yansıtıyor. Bebeklerde ve çocuklarda uygun kilo alma oranı, geri kalan yaşamlarında da daha kilo alımı konusunda daha sağlıklı bireyler olmalarını sağlayabiliyor.2,3

EPA’nın Erken Dönem Beslenme Girişimi kapsamındaki bu Durum Raporu, pediatri alanındaki klinik uygulama standartlarını koruyup geliştirme amaçlı nitelikli ve uygulanabilir önerileri de kapsayan, EPA tarafından geliştirilen yeni stratejik girişimlerin ilki olma özelliği taşıyor. Erken Dönem Beslenme Girişimi Avrupa Pediatri Birliği tarafından bağımsız olarak geliştirilmiş bir çalışma grubu.1 Günümüzdeki ve gelecekteki sağlık sonuçlarını iyileştirmek için, çocuklarda erken dönem beslenmenin öneminin daha iyi anlaşılmasını sağlamak adına Pfizer Nutrition, EPA’nın uzun soluklu bir çalışması olan Erken Beslenme Girişimi’ne sponsor oldu.

“Genel çocuk doktorlarının karmaşık tıbbi teorileri uygulanabilir klinik pratiklere çevirmesine yardım etmek EPA’nın önceliklerindendir,” diyen EPA Başkanı Profesör Andreas Konstantopoulos şöyle devam ediyor: “Erken beslenme durum raporu önleyici tıp fikrinin gerçek hayata nasıl aktarıldığını anlatarak tam da bu amaca hizmet etmektedir.”

EPA tarafından yapılan basın duyurusunda, ilk 6 aylık dönemde sadece anne sütünden oluşan, 12 ay ve daha sonrasına uzanan dönemde ise anne sütü takviyeli gıda alımının bebeklerde uygun büyüme ve gelişme için en iyi beslenmeyi sağladığı EPA tarafından da doğrulanmakta olduğuna dikkat çekildi. Duyuruda, bebekler için ideal büyüme oranları, bebeğin sağlıklı bir anne tarafından 6 aya kadar sadece anne sütüyle kısıtlama olmaksızın beslenmesine dayandığı ifade edildi. Ancak, sadece anne sütüyle beslenme tıbbi, pratik veya kişisel nedenlerden ötürü mümkün değilse, EPA’nın anne sütüne iyi alternatif olabilecek beslenme şekillerini onayladığına vurgu yapıldı. Eğer bir alternatif olarak görülecekse, bebek mamalarının içeriğinin, enerji ve protein değerlerinin de anne sütüne mümkün olduğunca yakın bileşenlere sahip olmaları gerektiğine1 dikkat çekildi.

EPA Durum Raporu, aşağıdaki sonuçları içeriyor:

  1. Avrupalı bebekler için 4-6 ay boyunca sadece anne sütüyle beslenme önerilmelidir. Bu dönemde herhangi bir nedenle anne sütünün bırakılması durumunda önce bir çocuk doktorunun ileri seviyede konsültasyonuna ihtiyaç vardır ve bunun sonrasında tavsiye ettiği reçete uygulanmalıdır.
  2. HIV enfeksiyonu ve madde kullanımı gibi bazı tıbbi koşulların emzirme için elverişsiz olduğu EPA tarafından kabul edilmektedir. Ayrıca, bazı kadınların doğumdan sonra 6 aydan kısa süre içinde işlerine dönmeleri gerektiği ve bazı kadınların kişisel nedenlerle emzirmeyi reddettiği de EPA tarafından bilinmektedir. Tüm bu kadınların emzirmenin yerine geçecek bebek mamaları kullanması gerekmektedir. Bebek mamaları:
    • Mümkünse emzirme ile takviye edilmelidir.
    • Anne sütündeki toplam enerji ve protein değerlerini karşılayan veya bu değerlere en yakın bileşenlere sahip olmalıdır.
    • İnek sütüne alerjik olma durumunda, bebek mamaları bir çocuk doktoru danışmanlığında dikkatle seçilmelidir.

Pfizer Nutrition’ın AR-GE’den Sorumlu Dünya Başkan Yardımcısı, Dr.John Troup;

“Avrupa’da çocukların erken beslenmesine ilişkin kritik konularda, çocuk doktorlarına güçlü şekilde rehberlik eden Avrupa Pediatri Birliği’ne destek vermekten onur duyuyoruz. Bir çocuğun sağlıklı büyüme ve gelişimi için besin alımını başarılı bir şekilde yönetmenin hayati öneme sahip olduğunu ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve sonuçları için de önemli bir temel oluşturduğunu biliyoruz,”

ifadesini kullandı.

Kaynaklar:

  1. Konstantopoulos A, Moya M (Avrupa Pediatri Birliği konseyi adına). Avrupalı bebeklerin erken dönem beslenmesi için yeni yaklaşıma destek. Avrupa Pediatri Birliği Durum Raporu. Nisan 2011.
  2. WHO Child Growth Standards: What is the double burden of malnutrition? [PDF] World Health Organization. Geneva, Switzerland. 2010; 2 pp.
  3. WHO Child Growth Standards: What is the connection between the new WHO Child Growth Standards and infant and young child feeding practices? [PDF] World Health Organization. Geneva, Switzerland. 2010; 2 pp.

SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
General Electric’in Mini Telemetri Sistemi FDA’dan onay aldı

General Electric'in doğum sırasında anneye hareketlilik kazandırmayı amaçlayan maternal ve fetal izleme ünitesi Mini Telemetri Sistem FDA tarafından onaylandı.

Kapat