Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

10 Eylül 2013, Salı 11:40

En çok doktora sahip olan il İstanbul

Türkiye’de 81 il ve merkez teşkilatı olmak üzere, 44 bin 571 erkek, 28 bin 285 kadın doktorun Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde görev yaptığı ortaya çıktı.

Türkiye’nin en fazla doktora sahip ili 13 bin 532 ile İstanbul olurken, Bayburt ise 95 doktorla en az doktoru bulunan kent oldu.

Ankara’da kadın doktor daha fazla

En fazla doktora sahip illerin başında yer alan İstanbul’u, Ankara ve İzmir takip ediyor. 13 bin 532 doktorun görev yaptığı İstanbul’da 7 bin 276 erkek ve 6 bin 256 kadın doktor bulunuyor. En fazla doktora sahip iller sıralamasında ikinci olan Ankara’da kadın doktor oranı erkeklerden daha fazla. 7 bin 938 doktorun 4 bin 101’ini kadın, 3 bin 837’sini erkek doktorlar oluşturuyor. Üçüncü sıradaki İzmir’de ise 4 bin 919 doktor görev yapıyor. Bu doktorların 2 bin 814’ü erkek, 2 bin 105’i ise kadın.

En az doktor bulunan iller

65’i erkek, 30’u kadın doktorun görev yaptığı Bayburt, Türkiye’nin en az doktoru bulunan ili olurken, bu kenti Tunceli ve Ardahan takip ediyor. 69 erkek ve 39 kadın doktorun bulunduğu Tunceli, 108 doktorla en az doktor bulunan ikinci il olurken, üçüncü sıradaki Ardahan’da 110 doktor görev yapıyor. Bu illeri 133 doktorlu (96 erkek ve 37 kadın) Gümüşhane, 152 doktorlu (11 erkek ve 41 kadın) Kilis ve 164 doktorlu (105 erkek ve 59 kadın) Çankırı takip ediyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin doktor sayısı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde en fazla doktora sahip iller sıralamasında birinciliği Diyarbakır elinde bulunduruyor. Bölgenin merkezi konumunda olan Diyarbakır’da 885’i erkek ve 328’i kadın olmak üzere bin 213 doktor bulunuyor. Mardin’de 402’si erkek, 126’sı kadın olmak üzere 528 doktor bulunurken, Batman’daki 399 doktorun 300’ü erkek, 99’u kadın.

“Doktor sayısı yetersiz”

Diyarbakır Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammet Güzel Kurtoğlu, Türkiye’deki doktor sayısının yetersiz olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Doktor sayısı yetersiz. Bizim bölgede de doktor sıkıntısı var. Bölgemizde doğurganlık oranının fazla olmasından dolayı çocuk doktorları konusunda açığımız var. Yan branşlarda doktor eksiğimiz var. Örneğin nefroloji bölümünde bir doktorumuz var. Pratisyen hekim açığımız da oldukça fazla. Acil bölümlerde görev yapacak pratisyen doktor bulmakta zorluk çekiyoruz. Doktorluk, büyük emek, sabır ve fedakarlık isteyen bir meslek. Gecesi-gündüzü olmayan bir meslek.”

“Doktorların endişeleri var”

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Başkanı Hülya Alökmen Uyanık ise doktorların zor koşullarda çalıştığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Doktorların iş güvencesi ve sağlığın özel sektöre devredilmesi gibi endişeleri var. Şiddet olayları da doktorları endişelendiren bir başka konu. Doktorların hastalar ve hasta yakınları tarafından darp edilmeleri bu mesleğin cazipliğini yitirmesini sağladığı gibi bu işi yapan hekimleri de üzüyor. Son zamanlarda kışkırtılmış bir hasta mantığı da oluştu. Bu nedenle doktorlara insanların bakış açısı değişti. Bu durum aynı zamanda doktorluk mesleğine olan saygınlığı azaltıyor.”

Türkiye’deki doktor sayısını yeterli bulmadıklarını dile getiren Uyanık, “Bölgemizde özellikle pratisyen ve çocuk hastalıkları uzmanı açığı var” dedi.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Taksim İlkyardım Hastanesi taşınıyor

Taksim İlkyardım Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak bilinen Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Gaziosmanpaşa'ya taşınıyor. 13 Eylül Cuma saat...

Kapat