Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

27 Haziran 2013, Perşembe 11:08

Doktorları ayağa kaldıran “torba tasarısı” kabul edildi

Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair “Torba tasarı”, iki gün süren 16 saatlik mesainin ardından TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda kabul edildi.

Tasarıyla, sağlık personeli, mesai saatleri dışında da hastane ya da sağlık kuruluşuna çağrılabilecek. Sağlık personelinin mesai saatleri dışında da hizmetine ihtiyaç duyulması halinde, sağlık kuruluşuna ulaşabilmeleri için alınacak tedbirler ve uyulacak kuralları sağlık bakanlığı belirleyecek.

ACİL NÖBETLERİNE YÜZDE 50 FAZLA

Sağlık çalışanlarına ödenen nöbet ücretleri yoğun bakım, acil servis ve 112 acil sağlık hizmetlerinde tutulan nöbetler için yüzde 50 oranında fazla ödenecek. Hürriyet’in haberine göre; Yükseköğretim kurumlarının kadro ve pozisyonlarında bulunmayan profesör ve doçentler, tıp ve diş hekimliği fakültelerinin ihtiyaç duyulan alanlarında teorik ve uygulamalı eğitim ve öğretim ile araştırma faaliyetlerinde bulunmak ve bu faaliyetlerin gerektirdiği işleri yapmak üzere sözleşmeli öğretim üyesi olarak istihdam edilebilecek.

Sözleşmeli öğretim üyelerine, yapacakları faaliyetin niteliğine göre devamlı statüde çalışan profesör ve doçentler için ilgili kanunda belirlenen ek ders ücretlerinin 10 katına kadar saatlik sözleşme ücreti ödenebilecek.

GATA’DA SÖZLEŞMELİ PROFESÖR

GATA’da sözleşmeli profesör ve doçent çalıştırılabilecek. Tasarıyla, sünnet ameliyatının yalnızca tabiplerce yapılabileceği düzenleniyor ancak olağanüstü ve istisnai hallerde Sağlık Bakanlığı’nca düzenlenecek eğitimi alanlar hekim gözetiminde sünnet ameliyatı yapabilecek. Meslek mensubu olmayan bazı askeri ve emniyet personeli, görev yaptıkları süre ve görevle sınırlı olmak üzere hastane öncesi acil tıbbi müdahaleleri yapabilecek.

İNTERNETTEN İLACA YASAK

İlaçların internette satışı yapılamayacak. Eczanelerden zehirli ve müessir maddeler ile ilaçların toptan satışı yapılamayacak. Eczaneler ihalelere giremeyecek. Eczaneler adına internet sitesi açılamayacak. Tasarıyla, reçete toplayarak haksız kazanç elde eden eczacılar ile hastanelerde poliklinik veya klinik önlerinde hastaların reçetelerini alarak ilaç temin etmeye çalışan kişilere para cezası getiriliyor. Bu fiillerin tespiti halinde eczacı ile aracı kişi ya da kuruluşa bin TL’den 20 bin TL’ye kadar para cezası verilecek. Fiillerin tekrarı halinde verilecek para cezası, iki katı olarak uygulanacak.

KADAVRA İTHAL EDİLEBİLECEK

Tıp eğitimi için gerekli olan kadavra yurtiçinden yeteri kadar temin edilememesi halinde yurtdışından kadavra veya kadavra parçası temin edilebilecek.
Üniversitelerle birlikte kullanımdaki hastanelerin döner sermayelerinden, ilgili fakültenin temel tıp bilimlerinde görev yapan öğretim üyesi, öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi ile üniversite yöneticilerine de ek ödeme verilecek. Birlikte kullanımdaki sağlık tesislerinde mesai sonrası hizmetler için ilave ücret alınmayacak.

RUHSATSIZ ÇALIŞANA HAPİS

Ruhsatsız olarak sağlık hizmeti sunan veya yetkisiz kişilerce sağlık hizmeti verdirenler, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmibin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak. Ancak, olağanüstü durumlarda acil sağlık hizmeti ulaşana kadar sağlık hizmeti veren hekimler ve sağlık görevlileri bu cezaya çarptırılmayacak.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Sabit dozlu kombinasyonla ilgili ilk faz III çalışması başlatıldı

DISTINCT I (Faz IIb Çalışması) çalışmasında elde edilen primer sonuçlar 23. Avrupa            Hipertansiyon Derneği Kongresi’nde sunuldu. Bayer HealthCare, nifedipin GİTS...

Kapat