Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

3 Nisan 2014, Perşembe 13:44

Doktorlar sigaraya tıp fakültesinde başlıyorlar

Ankara Üniversitesi Onkoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fikri İçli, doktorların yüzde 60’ının sigaraya tıp fakültelerinde başladıklarını bildirdi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerine yönelik yapılan çalışmada, yüzde 25 olan sigara içme oranı, yüzde 10’a düşürüldü. Aynı zamanda Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Sigara Savaş Grubu (SİSAG) Başkanı da olan İçli, yaptığı açıklamada, sağlık mesleği mensuplarının sigaradan uzak durmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.

DOKTOR SİGARA İÇERSE HALKI İKNA EDEMEYİZ

Hekimler başta olmak üzere, hemşireler ve diğer sağlık çalışanlarının toplumda “rol model” olduğunu anlatan İçli, “Doktorlar, sağlık çalışanları sigara içiyorsa toplumu bunun zararları konusunda ikna etmek çok zor oluyor. Bu nedenle özellikle rol model konumundaki kişiler sigara içmemeli” dedi.

ABD’de hekimler arasında sigara içme oranının yüzde 1 olduğuna işaret eden İçli, Türkiye’de de de aynı başarının yakalanması için gayret gösterdiklerini, bu amaçla sigaraya başlama yaşını da dikkate olarak geleceğin hekim adayları olan tıp fakültesi öğrencilerine öncelik verdiklerini belirtti.

İçli, 2009’da yapılan çalışmada tıp fakültesi öğrencileri arasında sigara kullanma oranının yüzde 25 olarak belirlendiğini, erkek öğrencilerin klinik staja başladıkları yıllarda daha yüksek oranlarda sigara içtiklerinin saptandığının altını çizerek, “Yaptığımız çalışmada sigara içen tıp fakültesi öğrencilerinin yüzde 60’ının bu alışkanlığının tıp fakültesinde başladığını belirledik. Bu nedenle mücadelemize ilerde toplumda rol model olacak doktor adaylarından başladık” dedi.

TIP FAKÜLTESİ’NDE SİGARA İÇME ORANI YÜZDE 25

Prof. Dr. İçli, öğrencilerde sigaraya karşı duyarlılığı artırmaya yönelik paneller, öğrenci yurtlarında interaktif konuşmalar düzenlediklerini, ayrıca afiş, broşür çalışmaları yaptıklarını anlattı. Bu çalışmalar sonunda yüzde 25 olan tıp fakültesi öğrencileri arasındaki sigara içme oranının yüzde 10’a düşürüldüğünü bildiren İçli, Avrupa Kanser Kongresinde yayın olarak sundukları çalışmanın büyük ilgi gördüğünü, bir başarı öyküsü olarak takdir edildiğini söyledi.

7. SİGARA VE SAĞLIK SEMPOZYUMU

SİSAG olarak her yıl 1-7 Nisan Kanser Haftası içinde “Sigara veya Sağlık Sempozyumu” düzenlediklerini hatırlatan İçli, bu yıl 4 Nisan’da düzenlenecek toplantının temasının “Sigara ve Ağız Sağlığı” olarak belirlendiğini bildirdi.

Prof. Dr. İçli, sigaranın sağlığa olumsuz etkilerinin dile getirildiği kongrede özellikle tütün kullanımının ağızda yol açtığı hastalıklara dikkat çekileceğini bildirdi.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Muayene olmak isteyenler cepten ödeyecek

SGK resmi tatil günlerinde muayeneye provizyon vermeyi kesti. Muayene olmak isteyenler özel hastanelere gidecek, provizyonu cepten ödeyecek. Radikal Gazetesi'ninhaberine göre,...

Kapat