Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

17 Nisan 2014, Perşembe 16:07

Çekimsiz ortamda kanserli hücre ölüyor

Danimarka’nın Arhus Üniversitesi, kanser araştırmaları kapsamında uzay istasyonuna kanser hücreleri gönderiyor.

Daha önce yapılan araştırmalarda, çekimsiz ortamdaki kanser hücrelerinin, yerçekiminin olduğu ortama göre yüzde 30 daha fazla öldüğünün tespit edilmesi nedeniyle bu yöndeki araştırmalar sürüyor. Yer çekimsiz ortamda kanserli hücrelerin ölümüne neden olan mekanizmayı çözerek bu yönde ilaçlar üretmeyi amaçlayan Danimarka’nın Arhus Üniversitesi, bir tiroid hastasına ait 6 milyon kanser hücresini Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) gönderecek.

ÇEKİMSİZ ORTAMDA KANSERLİ HÜCRE ÖLÜYOR

Arhus Üniversitesi proje yetkilileri, “Çekimsiz ortamdaki kanserli hücre ölümlerinin proteinler tarafından tetiklendiğini biliyoruz ancak detaylı bilgiye sahip değiliz. Bu sorunun cevabını bulabilirsek kanser tedavisinde yeni ilaçlar geliştirebiliriz” derken, deney malzemesinin 18 Nisan’da ABD’den uzaya gönderilmesi bekleniyor.

3 gün içinde uzay istasyonuna varması beklenen hücreler, 1 ay boyunca uzayda duracak ardından bir kapsülle geri gönderilerek Kaliforniya sahili civarlarında Pasifik Okyanusu’na düşecek. Hücreler geri geldikten sonra başlatılacak çalışmanın sonuçlarının 1 yıl sonra açıklanması bekleniyor.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Sanatçıların beyin yapısı, sıradan insanlara göre farklı

Bulgu, NeuroImage dergisinde yayınlanan bir araştırmadan. Araştırmaya katılanların beyin taramaları sanatçılarda, hassas motor hareketleri ve görsel canlandırma ile ilgili beyin...

Kapat