Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

14 Haziran 2013, Cuma 14:24

Aşırı kalsiyum kalp krizi riskini 2.5 kat artırıyor

Halk arasında kemik erimsesi olarak bilinen “osteroporoz”dan korunmak için günlük 2 gramın üstünde ilave verilen kalsiyumun, yarardan çok zarar getirdiği belirlendi.

Toplam 61 bin kadın üzerinde yapılan kalsiyum araştırmasına göre, günlük bin 2 gramın üstündeki takviye verilen kalsiyum, kalp krizi ve ölüm riskini riskini artırıyor.

Prof. Dr.  Siren Sezer, kemik erimesinin, özellikle kadınlarda erkeklere oranla daha sık görüldüğünü ve yaşın ilerlemesiyle de arttığını belirterek, bu sorunun kişinin yaşam kalitesini bozduğunu, günlük işlerini yapmada sıkıntı yaşanmasına ve kemik kırıklarına neden olduğunu söyledi.

Mevcut tedavi protokolüne göre, kadınlarda menopoz sonrası kırık riskini önlemek için kalsiyum ve D vitamini takviyesi uygulandığını belirten Sezer, kalsiyum alımına ilişkin yeni bilimsel sonuçlar elde edildiğini ifade etti. Sezer, son yapılan araştırmaların, yüksek dozda kalsiyum takviyesinin “zararlı” olabileceğini gösterdiğini vurguladı.

“KALP KRİZİ RİSKİ 2.5 KAT ARTIYOR”

Bu konuya ilişkin yaklaşık 10 yıldır çeşitli araştırmalar yapıldığına ve zararlı olabileceğine dair sonuçlar alındığına işaret eden Sezer, son olarak İsveç’te gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarının açıklandığını belirtti. Sezer, Profesör Karl Michaelsson ve ekibinin yaptığı, bu yıl 2013’te British Medical Journal’da yayınlanan “Long term calcium intake and rates of all cause and cardiovascular mortality:community based prospective longitudinal cohort study (Uzun dönem kalsiyum alımı ve tüm nedenlere bağlı ve kardiyovasküler ölüm: Toplum bazlı prospektif takipli çalışma)” başlıklı araştırmanın 61 bin kadın üzerinde yapıldığını söyledi.

Araştırmada, katılımcı kadınların 19 yıl boyunca günlük kalsiyum alımlarının takip edildiğini ifade eden Sezer, “Geçtiğimiz günlerde sonuçları açıklanan araştırmaya göre, menopoz sonrası 61 bin kadına günlük 1400 miligram kalsiyum alımına dışardan 500 miligram takviye yapıldığında, kalp krizi riskinin 2,5 kat arttığı tespit edildi” diye konuştu. Sezer, buna göre, özellikle menopoz sonrasında kalsiyum kullanımıyla ilgili limit değerlerin belirlendiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

“Artık, eskisi kadar daha yüksek dozlarda kalsiyum tedavisi uygulanmayacak. Amerikan Akademisi ve Kanada tarafından Ulusal hedefleri belirleyen önerilerde, menopoz sonrasında 1200 miligram, menopoz öncesi ise 1000 miligram tavsiye ediliyor. Bunun üzerine çıkıldığında, hastanın ölümü ile sonuçlanabilecek yan etkiler görülebiliyor.

Sağlıklı beslenen bir kişiye artık dışarıdan kalsiyum desteği verilmesi uygun bulunmuyor. Ancak çok yaşlı, alım eksikliği olan veya bağırsak ya da emilim problemi bulunan ve günlük 1 gramın altında kalsiyum alan kişilere destek yapılacak.”

Kalsiyum alımının, sağlıklı insanlarda bile sınırlanması gerektiğini dile getiren Sezer, sağlıklı bir kişinin günde maksimum 2 gram kalsiyumun yeterli olduğunu, bir gramın da altına düşülmemesi gerektiğini söyledi.

BÖBREK YETMEZLİĞİ HASTALARINA DA KALSİYUM ÖNERİLMİYOR

Sezer, böbrek yetmezliği hastalarında da kalsiyumun vücuttan atılımının azaldığını dile getirerek, “Özellikle dışardan alınan kalsiyum böbrek yetmezliği hastalarında birikiyor” dedi.

Bu hastalarda kalsiyum içermeyen, fosforu bağlayan başka ajanların kullanıldığını ifade eden Sezer, “Artık, bütün uluslararası böbrek klavuzlarında, kalsiyum alımının sınırlanması öneriliyor. Tamamen kaldırılmıyor ama fosfor bağlayıcı ajan olarak yüksek dozlara çıkılması kesinlikle tavsiye edilmiyor” görüşünü dile getirdi.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Beyin tümöründe aşı istismarı

Prof. Dr. Cengiz Kuday, çalışmaların devam ettiği beyin tümörü aşısı gibi henüz rutine girmemiş yöntemlerin kesin tedavi olarak sunulup hastalara...

Kapat