Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

31 Ocak 2012, Salı 16:26

Araştırmacı ilaç firmalarından ihmal edilmiş tropikal hastalıklara karşı güç birliği

Dünyanın önde gelen araştırmacı ilaç firmaları, hükümetler ve sağlık organizasyonları ile birlikte, ihmal edilmiş on tropikal hastalığın üstesinden gelmek için güç birliği oluşturdu. Oluşturulan güç birliği çerçevesinde ilaç firmaları bu hastalıkları tamamen ortadan kaldırmak ya da kontrol altına almak için mücadele eden hükümetler ve sağlık organizasyonlarına, bilimsel bilgi birikimi ile destek olmanın yanı sıra doğrudan ilaç hibe ederek de yardımcı olacak.

Güç birliği ile drakunkuliazis, lepra ve tripanozomiazis gibi hastalıklara karşı 2020 yılı itibari ile sonuç almak hedefleniyor. Proje çerçevesinde ilaç firmaları bu on yılın sonuna kadar 14 milyar doz ürün bağışlamayı vaat etmiş bulunuyor. Hâlihazırda tedavisi olmayan hastalıklar üzerine gerçekleştirilecek araştırma-geliştirme faaliyetleri için ise Gates Fonu, Birleşik Krallık Uluslararası Gelişim Departmanı, ABD Uluslararası Gelişim Ajansı ve Bileşik Arap Emirlikleri, 785 milyon dolar bağışta bulunacak.

Pharmalot’un haberinde, proje çerçevesinde Bayer‘in, Chagas hastalığı için bağışladığı mevcut nifurtimoks oranını iki katına çıkarırken; Abbott, AstraZeneca, Eisai, Novartis ve Pfizer‘in, İhmal Edilmiş Hastalıklara Karşı İlaçlar Girişimi (Drugs for Neglected Diseases Initiative, DNDI) ile birlikte çalışarak, yeni tedavilerin keşfi için ticari haklarına sahip oldukları moleküllerin veri tabanlarını erişime açacakları belirtiliyor.

Araştırmacı ilaç firmalarından ihmal edilmiş tropikal hastalıklara karşı güç birliği

Haberde, proje çerçevesinde gerçekleştirilecek bir diğer girişimin ise lenfatik filariazis ve onkoserkiazis hastalıkları için oluşturulacağı ifade ediliyor. Habere göre; Abbott, Johnson&Jonhson ve Pfizer, flubendazol’ün kurtların yetişkin formları üzerinde etkili olabilecek yeni bir makrofilarisid olarak kullanımını araştıracak. Bu çalışmada Abbott başlangıç reformülasyon çalışmalarını yürütürken Johnson&Jonhson’dan destek alacak. Sonuçlar başarılı olursa Johnson&Jonhson, içerisine Pfizer çalışanlarının da dahil olacağı bir grup ile klinik çalışmalar yürütecek, ardından da yasal düzenleyicilere onay başvurusunda bulunacak.

Uyku hastalığı için ise Sanofi, hâlihazırda bağışladığı eflornitin, melarsoprol ve pentamidin oranlarını 2020’ye kadar artıracak ve ilaçların hastalara ulaşması için lojistik destek sağlayacak. Abbott, AstraZeneca, Pfizer ve Novartis ise DNDI ile birlikte çalışarak molekül veritabanlarını kullanıma açacak.

İhmal edilmiş hastalıklardan etkilenme oranlarında gelişmiş ülkeler ile yoksul ülkeler arasında büyük bir dengesizlik görülüyor. Reuters’in haberinde, 500 milyonu çocuk, bir milyarın üzerinde insanın bu hastalıklardan etkilediğine değiniliyor. Haberde, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2010 yılında yayınlanan ilk raporunda bu hastalıklar nedeniyle yaşanan üretkenlik kaybının milyarlarca dolar ile ifade edildiği belirtiliyor.

Girişim hakkında detaylı bilgiye, haberde kullanılan fotoğraflara da kaynaklık eden, Uniting to Combat Neglected Tropical Diseases resmi internet sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Sağlık bakanlığı sefiksim içerikli tedavilerin ürün bilgilerini güncelledi

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından sektör organizasyonlarına gönderilen yazıda, sefiksim içerikli tedavilerin endikasyon bilgilerinin güncellendiği belirtildi.

Kapat