Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

26 Mayıs 2010, Çarşamba 18:30

‘Ağrını Tanı’ kampanyası başlıyor

 

‘Yanma, karıncalanma, batma, elektrik çarpar gibi ve donma’ olmak üzere 5 farklı şekilde hissedilen bu ağrıların tedavisi için hastalara destek ve danışmanlık vermek üzere kampanya kapsamında www.agrinitani.com adlı web sitesi ve 0800 211 78 78 Danışma Hattı oluşturuldu.
 
Geçtiğimiz yıl doktorlar için ‘Nöropatik Ağrı Tanı ve Tedavi Kılavuzu’nu da hazırlayan ve değişik nöropatik ağrı türlerinin tanı ve tedavisinde doktor ve hastalara destek olmak üzere uzman akademisyenler tarafından oluşturulan multidisipliner, bağımsız, gönüllü bir ulusal sivil toplum kuruluşu olan Nöropatik Ağrı Platformu (SNAPS), bu yıl da hastalara yönelik olarak ‘Ağrını Tanı’ kampanyası başlattı.
 
Nöropatik ağrı en çok diyabet hastalarında görülüyor
Uyku bozukluğu, depresyon ve gerginliğe yol açarak kişilerin hayatını fiziksel ve sosyal olarak alt üst eden Nöropatik Ağrı nedeniyle hastaların yarısı işten ayrılıyor, bir kısmı ise evden hiç çıkamaz hale geliyor.
Türkiye’de diyabet hastalarının sayısı en az 5 milyon ve bu hastaların yaklaşık % 60-70’inde nöropati (sinir hasarı) bulunuyor. Hastaların %20’sinde ise ciddi nöropatik ağrı şikayeti yaşanıyor.
 
Kendisi de diyabet hastası olan Derya Baykal kampanyaya destek veriyor
Kendisi de bir diyabet hastası olan ve kampanyanın tanıtım toplantısına katılarak kampanyaya destek veren ünlü sanatçı Derya Baykal,“Etrafımdaki birçok diyabet hastasının benzer ağrılar çektiğini ve normal ağrı kesiciler kullanarak bir sonuca ulaşamadıklarını gözlemliyorum. Birçoğu bu ağrıların kaderi olduğunu düşünüp eve kapanıyor. Hayattan geri kalıyor. ‘Ağrını Tanı’ kampanyası sayesinde eminim ki, birçok hasta yeniden doğmuş gibi hissederek hayata bağlanabilecek” dedi.
 
Klasik ağrı kesiciler fayda etmiyor
Kampanyanın basın toplantısında konuşan ve bu tip şikayetleri olan kişilerin mutlaka nöroloji, fizik tedavi ve rehabilitasyon, nöroşirurji (beyin cerrahisi), onkoloji, romatoloji ve algoloji uzmanlarına başvurmaları gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Ersin Tan, "Nöropatik ağrısı olan bir hastaya basit bir ağrı kesici verildiğinde hiçbir faydası olmuyor ve boşu boşuna hastaya ilaç yüklemesi yapılmış oluyor. Bu da hastaya hem maddi zarar veriyor, hem de tedavi olmadan ilaca bağlı yan etkilerin görülme riskini doğuruyor” dedi. Nöropatik Ağrı tedavisindeki irrasyonel ilaç kullanımının maliyetine de değinen Prof. Dr. Ersin Tan “Nöropatik Ağrı tedavisindeki irrasyonel ilaç kullanımının (akılcı olmayan yanlış tedaviler) yaklaşık 55 milyon TL’lik bir maliyeti olduğunu” belirtti.
 
Prof. Dr. Ersin Tan, “Sürekli devam eden  yanma, karıncalanma, batma, elektrik çarpar gibi ve donma şeklinde ağrılarınız varsa doktorunuza başvurun. Hissettiğiniz ağrıyı ve bu ağrının vücudunuzun hangi bölgelerini etkilediğini tarif edin” diyerek, ağrıyı doğru tarif etmenin önemini vurguladı.
 
Nöropatik ağrısı olanlar ayda 5,5 gün çalışamıyorlar
Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva “Normal ağrı türlerinde etkili olan bilinen ağrı kesiciler, kas gevşeticiler nöropatik ağrıda etkin olmamasına ve hatta tedavi rehberlerinde bu grup ilaçların diyabetik nöropatik ağrı tedavisinde kesinlikle kullanılmaması gerektiği bildirilmesine rağmen, ülkemizde nöropatik ağrı tedavisinde kullanımları maalesef çok yaygın” dedi.

Prof. Dr. Ayşen Akıncı Tan ise tanı ve tedaviye geç kalındığında ağrının hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürdüğüne dikkati çekerek, nöropatik ağrının yarattığı fiziksel, psikolojik, duygusal ve sosyal etkiler nedeniyle hastaların %40’ının depresyona girebildiğini ve ayrıca birçok hastada önemli derecede iş gücü kaybına neden olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Ayşen Akıncı Tan, “ABD’de yapılan bir araştırmada, nöropatik ağrısı olanların ayda 5,5 gün çalışamadıkları saptanmıştır” dedi.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
En Dinamik Genç Şirket Ödülü Pensa İlaç’ın oldu

Türk ilaç sektörüne yatırım yapan ilk ve tek İspanyol eşdeğer ilaç firması olan Pensa İlaç, "En Dinamik Genç Şirket" ödülüne...

Kapat