Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

11 Nisan 2014, Cuma 13:21

“Vücut orijinal yedek parça bankası” geliyor

İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doku Tipi Laboratuvarı Sorumlusu Prof. Dr. Pirim, vücut için orijinal yedek parça bankası anlamına gelen insan doku bilgi bankasını kurmak için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanlığı görevini de sürdüren Pirim, yaptığı açıklamada, Türkiye’de organ naklinin çok güzel bir noktaya geldiğini, insan vücuduna ait kemik, damar, tendom, kornea gibi başka bölümlerin de bağışlanabileceğini, özel bir bankada muhafaza edilip ihtiyacı olan diğer insanlar için kullanılabileceğini belirtti.

İnsan doku bankacılığını dünyada az sayıda ülkenin yaptığını, ABD, İngiltere, Hollanda, Bulgaristan’da bankaların olduğunu söyleyen Pirim, bazı insan materyallerinin dünyada satışının yapıldığını ve bu satıştan kar elde edenlerinde bulunduğunu bildirdi.

İzmir’de kurulması planlanan insan doku bankasında saklanacak deri, kornea, kıkırdak, damar, kemik gibi parçaların başka insanlarda kullanılabileceğini aktaran İbrahim Pirim, “Çok ciddi tahrip olmuş, yanmış deri yerine yeni deri grefti nakledilecek ve yanık oluşmadan önceki yapıya uygun morfoloji ortaya çıkacak. Aynı şey tendom için de damar için de geçerli olacak” dedi.

Yönetmelik tamam, sıra parada

İbrahim Pirim, 1 yıl içinde hayata geçirmek istedikleri insan doku bilgi bankası için yurt dışı yazışmalar yaptıklarını, projeyi Türkiye’de hayata geçirebilecek uluslararası organizasyonlarla görüştüklerini anlattı.

Bankada yapılacak testlerin çok önemli olduğunu, bu testler için uluslararası standartlardaki akreditasyon sorununu çözdüklerini ve belgeyi aldıklarını ifade eden İbrahim Pirim, insan doku bilgi bankacılığı konusunda yönetmeliğin çıktığını, şimdi maddi sorunları çözmek için çalıştıklarını kaydetti.

İnsan dokusunun saklanabilmesi için çok steril ortamlara ihtiyaç bulunduğunu da ifade eden İbrahim Pirim, bankanın oluşturulabilmesi için teknolojik ürünlerin gerektiğini, bunun da yüksek maliyetli olduğunu aktardı.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Aile hekimlerinin acil nöbeti başladı

Sağlık Bakanlığı’nın, aile hekimlerinin hastanelerin acil servislerinde ayda en az 8 saat nöbet tutmalarını öngören genelge yayınlaması tepkiyle karşılandı. Düzenlemeyi,...

Kapat