Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

22 Nisan 2014, Salı 10:06

Uyku hormonu hastalıklara karşı etkili bir ilaç olabilecek

Sibirya bilim adamlarının taze araştırmaları, yaşla gelişen hastalıkların doğasına ışık döküyor. 24 saatlik ritmlerin doğal düzenleyicisi olan uyku hormonu melatonin, hastalıklara karşı etkili bir ilaç olabilecek. Hormonun organizmada sentezi veya bir ilaç olarak kabul edilmesi halinde, körlüğün gelişmesini yavaşlatmaya ve beynin çalışmasını iyileştirmeye yardım ediyor.

Novosibirsk’te bulunan Akademik Sitoloji ve Genetik Enstitüsünden araştırmacılar, hafıza ve görme bozukluğunu yavaşlatmak için yöntemler buldular. Bu, organizma yaşlanmasının en göze çarpan alametleridir. Bu süreçleri, organizmadaki “iç saat”ten sorumlu olan melatonin hormonuyla yavaşlatmak mümkün. Bilim adamları, bunun için model olarak kullanan fare deneyimleri yaparak ıspat etti.Rusya’nın  Sesi’nde yer alan habere göre, melatoninli ilaç alan laboratuar farelerinin, görme yeteneği arttı, serebral yapıları daha aktif şekilde çalışmaya başladı. Böylelikle malatonin, kendileri için yaşlanmaya karşı ilaç oldu.

Deneyler, özel fare türüyle gerçekleştirildi. Bu, hızlı şekilde yaşlanan farelerdi. Bu tür, Sitoloji ve Genetik Enstitüsünde yaşlanma mekanizmasının araştırılması amacıyla 2009 yılında özel olarak meydana getirilmişti. Birçok hayvan türünde rastlanan böyle mekanizmalar arasında benzerlik var. Bilim adamları, zamanla farelerde melatonin sayısının azaldığını kaydetti. Gerontologlar, melantonin miktarını tamamlamaya karar verdi: onlar suni üretilen hormon enjeksyonları yapıyordu. Farelerin gözetlenmesi sonucunda, onların yaşlanma sonucu görme kaybının yavaşladığı anlaşıldı. Hayvanların çoğunda katarakt belirtileri önemli derecede azaldı.

Bundan sonra bilim adamları, melatoninin hastalığı önleme aracından başka, tedavi yöntemi olabileceğini kontrol etmeye karar verdi. Onlar, artık katarakt ve retinopati belirtileri olan yaşlı farelere hormon vermeye başladılar. Retinopati hastalığına tutulanların damar bozuklukları sonucunda retinaya kan akımında bozukluk oluşuyor. Çoğu hallerde retinopati körlüğe yol açıyor. Neticede melatonin alan yarı kör farelerde 6 ay sonra görme yeteneği iyileşmeye başlıyor.

Dahası da var. Sibirya bilim adamları ilacın kabul etmesi sonucunda ek olumlu efektlerin de meydana geldiğini kaydediyor. Melatonin alan fareler daha rahat oldu, eğitim görme ve bilgi depolama yeteneği arttı.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Ucuz tatil ve solaryum cilt kanserini arttırdı

İngiltere'de ölümcül cilt kanserine yakalanma oranının 1970'lerde olduğundan beş kat daha fazla olduğu tespit edildi. İngiltere Kanser Araştırma kurumunun verilerine göre...

Kapat