Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

11 Ekim 2013, Cuma 13:47

Türkiye’de “robotik cerrahi”de bir ilk

Cerrahinin birçok alanında kullanılan “robotik cerrahi” Türkiye’de “ilk” defa bir üniversite hastanesinde böbrek nakli ameliyatında kullanıldı. Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesinde Prof. Dr. Aydın Dalgıç, Prof. Dr. Gökhan Yağcı ve Doç. Dr. Hakan Sözen’den oluşan ekip tarafından gerçekleştirilen operasyonla, 37 yaşındaki erkek hasta, eşinden robotik cerrahi tekniği kullanılarak alınan böbrekle hayata tutundu.

TEK BÖBREKLE DOĞDU

Genetik bozukluğa bağlı tek böbrekle dünyaya gelen hastanın, zamanla böbreğinde taş ve enfeksiyon nedeniyle yetmezlik oluştu. Son dönem böbrek yetmezliği tanısı ile GÜ Tıp Fakültesi Organ Nakli Bölümü’ne müracaat etti. Organ Nakli Konseyi’nde nakil kararı çıkan hastaya, 34 yaşındaki hayat arkadaşı böbreğini verdi.

ROBOTİK CERRAHİ İLE NAKİL İLK KEZ YAPILDI

Robotik cerrahi tekniği uygulanarak yapılan ameliyat, “Türkiye’de bir üniversite hastanesinde ilk kez” gerçekleştirildi.

GÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Dalgıç, organ nakli ameliyatlarında robotik cerrahi kullanılmasının, dünyanın gelişmiş sağlıkmerkezlerinde yeni bir uygulama olduğunu belirtti.

“TÜRKİYE’DE İLK KEZ BİR ÜNİVERSİTE HASTANESİNDE UYGULANDI”

GÜ Tıp Fakültesi Hastanesinin, robotik cerrahi kullanımı konusunda Türkiye’nin lider kurumlarından biri olduğunu ifade eden Dalgıç, “Söz konusu ameliyat, Türkiye’de ilk kez bir üniversite hastanesinde uygulanmıştır” dedi.

Dalgıç, robotik cerrahinin, standart laparoskopik cerrahi ile benzer sonuçları olduğunu belirterek, “Ancak robotik gereçlerin ve üç boyutlu
görüntülemenin ameliyatta kullanımı, ameliyat ekibine son derece konforlu bir
yaklaşım sunar. Yakın gelecekte, robotik cerrahinin diğer cerrahi işlemlerde olduğu gibi transplantasyon cerrahisinin de belirli aşamalarında yaygın olarak kullanılacağı açıktır” diye konuştu.

Türkiye’de tüm dünyada olduğu gibi böbrek nakli ameliyatlarının, canlı veya kadavra vericilerden yapıldığını anlatan Dalgıç, şöyle devam etti:

“Ameliyatlar, Türkiye’de yeterli organ bağışı olmaması yüzünden canlı vericilerden yapılan nakil sayıları, ABD ve Avrupa’nın gelişmiş ülkelerine kıyasla çok daha fazladır. Organ nakli ameliyatları, belirli bir üst uzmanlık gerektiren ve komplike ameliyatlardır.

Bu ameliyatların, özellikle canlı vericilerden yapılması, hiçbir hastalığı bulunmayan sağlam bir bireyi de bir organını alma zorunluluğundan dolayı, işlemi daha da kritik hale getirmektedir.”

“HER İKİ HASTA DA SAĞLIKLARINA KAVUŞTU”

Dalgıç, yaklaşık üç saat süren amealiyatla hastanın eşinden robotik cerrahi ile alınan böbreğin, başarılı bir şekilde alıcıya nakledildiğini söyledi.

Alıcı ile vericinin sağlık durumları hakkında bilgi veren Dalgıç, “Her iki hasta da normal organ fonksiyonları ile sağlıklarına kavuştu. Verici hasta, ameliyat sonrasında 48. saatte, alıcı hasta ise ameliyat sonrası 6. günde taburcu olma aşamasına geldi” diye konuştu.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Kamuya 34 bin doktor alınacak

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2014 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Tasarısı basın toplantısında 2014 yılı kamuya sadece 74 bin personel alınacağını...

Kapat