Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

16 Eylül 2013, Pazartesi 11:09

Türk Doktor’undan yeni buluş

Türk profesör tarafından geliştirilen bu cihaz sayesinde karaciğer ameliyatları artık daha kolay

Konya’da Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, karaciğerde oluşan kistlerin ameliyat sırasında karın içerisine yayılmasını engellemek ve ameliyatın laparoskopik cerrahi yönetimiyle gerçekleştirilmesini sağlamak için bir cihaz geliştirdi. Cihazın adına soyıdını veren Prof. Şahin, “Cihaz 3 parçadan oluşuyor. Cihazda motorlu matkap bölümü, kistin içerisine öğüten bıçak mekanizması ve aspiratör hortumu bulunuyor” dedi. Prof. Dr. Mustafa Şahin, ‘kist hidatik’ olarak adlandırılan karaciğerdeki kist oluşumunun özellikle koyun besiciliğinin yapıldığı yerlerde çok rastlandığını söyledi. Hastalığın özellikle iyi yıkanmayan yerden toplanan sebze ve meyvelerden insan vücuduna geçtiğini anlatan Prof. Dr. Şahin, “Parazitin yumurtasının alınmasıyla bu yumurta bağırsaklarda açılıyor ve oradan da başta karaciğer olmak üzere vücudun her yerine yayılıyor. Karaciğere yerleşen parazit durmaksızın büyümeye devam ediyor ve karaciğer yetmezliklerine neden oluyor” dedi.

‘AMELİYATTA YAYILABİLİYORDU’
Bu hastalığın tedavisinde birinci seçenek cerrahi müdahale olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Şahin şunları söyledi: “Cerrahi müdahale yaparken bu kistin içindeki parazitlerin açılmış karın içine yayılmasını engelleyerek ortadan kaldırmak gerekir. Biz ameliyat sırasında kistin boşaltılmasını yemek kaşıklarıyla yapıyorduk. Bu işlem esnasında karın içerisine yayılmalar oluyordu. Bu yayılma sonucunda hastalığın tekrarlanması gözlenebiliyordu. Bu yayılmayı ortadan kaldırmak ve ameliyatın laparoskopik, yani kapalı olarak yapılmasını sağlamak için yeni bir cihaz geliştirdik.”
AMELİYAT ARTIK DAHA KOLAY 
Cihazı, Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı’nda görevli öğretim üyeleriyle birikimlerini birleştirerek son şeklini verdiklerini anlatan Prof. Dr. Şahin, şöyle konuştu: “Cihaz 3 parçadan oluşuyor. Cihazda motorlu matkap bölümü, kistin içerisine öğüten bıçak mekanizması ve aspiratör hortumu bulunuyor. Matkap ve bıçak mekanizması ile kistin içeriği öğütülüyor, aspirasyonla da boşaltıyor. Bıçak mekanizmasının olmadığı aspiratörlerde tıkanıklıklar oluşuyordu ve kistin içerisine girip çıkmalar oluyordu. Bu esnada da yayılmalar söz konusuydu. Bunu tamamen ortadan kaldırmış olduk.”
CİHAZ ÖNCE KAVUN VE KARPUZDA DENENDİ
Prof. Dr. Mustafa Şahin, cihazı kullanmadan önce karaciğerdeki kist şekline uygun olan kavun, karpuz ve portakallarda cihazı deneyerek başarılı sonuçlar aldıklarını, cihazı geliştirdiklerini ve insanlarda kullanmaya başladıklarını söyledi. Cihazla 10’a yakın ameliyat yaptıklarını ifade eden Prof. Dr. şahin, “Ayrıca ameliyat süresini de kısalttı. Hastanın karnının açılarak ameliyatın gerçekleştirilmesini engelledi. Tıp camiasına böyle bir cihazı sunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Ayrıca cihazın patenti için de müracaatlarımızı yaptık” dedi.  Viyana’da gerçekleştirilen Dünya Endoskopi Kongresi’ne cihazı sunduklarını da anlatan Prof. Dr. Şahin büyük ilgi ve beğeniyle karşılaştıklarını sözlerine ekledi.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
‘Kanser Kayıt Merkezleri’ açılıyor

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de ölüm nedenleri arasında ikinci sıradaki kanserin, erken teşhis ve tedavisi için ‘Kanser Kayıt Merkezleri’ni bu yılın sonunda...

Kapat