Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

4 Haziran 2014, Çarşamba 11:35

Tıbbi beslenme desteğinin etkinliği Türkiye’de araştırılacak

Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı Lilianne Ploumen’in katılımıyla Ankara’da gerçekleşen basın toplantısında, Nutricia AR-GE ile Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi bilimsel işbirliği protokolü imzalandı. Protokole göre, 3 yıl boyunca tıbbi beslenme desteğinin çeşitli beyin hastalıklarının tedavisinde etkinliği araştırılacak.

Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı Lilianne Ploumen, önemli bir anlaşma için toplantıda bulunduğuna dikkat çekerek, “Bilimsel bir iş birliği için buradayız. 2 ülke arasındaki dostluk, işbirliği ve köprülerin geliştirilmesi açısından da önemli olan, 3 yıl sürecek bu projenin başarıyla sonuçlanacağından eminiz” şeklinde konuştu.

Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı Lilianne Ploumen’in Türkiye resmi ziyaret programı kapsamında yer alan, Nutricia AR-GE ile Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi arasında bilimsel işbirliği protokolü Ankara’da imzalandı. İmzalanan protokole göre 3 yıl boyunca tıbbi beslenme desteğinin çeşitli beyin hastalıklarının tedavisindeki etkinliğinin Türkiye’de araştırılması planlanıyor.

Bu işbirliği sayesinde, dejeneratif hastalıklar konusunda çalışma alanı geliştirilmesinin amaçlandığını ifade eden  Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı Ploumen,  3 yıl sürecek bu projenin büyük bir başarı ile sonuçlanacağından emin olduklarını vurguladı.  Ploumen, “Bilimsel değeri hepimiz tarafından takdir edilen bir projedir. Sadece bilimsel değer ile sınırlı değil, aynı zamanda iki ülke arasındaki dostluk ve işbirliğinin geliştirilmesi, köprü olması amacıyla da önemlidir” diye konuştu.

“TÜRKİYE’DE ARTAN BİLİM DÜZEYİNE KATKIDA BULUNMAKTAN MUTLUYUZ”

Nutricia Research firmasının İletişim Direktörü Heather Wagner, Ar-Ge çalışmasının tıbbi beslenmenin hastaların sağlığına nasıl fayda sağlayacağı konusunda yeni buluşlar yapmanın temel unsuru olduğunu ve Nutricia’nın bu alanda her zaman yatırım yapmakta olan bir kurum olduğunun belirterek şöyle devam etti: “Dr. Cansev ve Uludağ Üniversitesi’yle yaptığımız çalışma Alzheimer hastalığında bu tip bir yaklaşım için son derece güzel bir örnektir. Bu proje sayesinde Dr. Cansev’le birlikte Türkiye’de giderek artan mükemmel bilim düzeyine katkıda bulunma fırsatı yakaladığımız için mutluyuz. Beslenmeyle ilgili girişimlerden hangi hastaların potansiyel fayda göreceğini, beslenmeyle ilgili girişimlerle hangi semptomları hedef alabileceğimizi ve bu girişimlerin hastalık süreçlerini etkileyip etkilemediğini değerlendirmek için klinik ortaklarla çalışmaktayız. Beslenmenin beyin fonksiyonu üzerindeki kritik rolünün yeterince bilindiğini ve büyük ölçüde kabul gördüğünü düşünüyoruz.Gıdaların spesifik rollerine ilişkin yeni bilgilerin beyin hastalıkları alanında olduğu gibi sağlık hizmeti seçenekleri açısından büyük bir ihtiyacın söz konusu olduğu alanlarda uygulanabileceğine inanıyoruz.” ded

Araştırmanın başkanlığını yürütecek olan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Cansev de işbirliğinin ana temasının tıbbi beslenme desteği verilmesi suretiyle çeşitli beyin hastalıklarına yeni tedavi yaklaşımlarının araştırılması olduğunu belirterek, kendisinin yaklaşık 4 yıl ABD’de Alzheimer hastalığı üzerinde çalışmalarda bulunduğunu söyledi. Hastalığın, henüz bir tedavisinin bulunmadığına dikkati çeken Cansev, sorunun sinir hücrelerinin birbiriyle haberleştikleri ‘sinaps’ adlı yapıların harabiyete uğramasından kaynaklandığını ifade etti.

Yurt dışında yapılan çalışmalarda Alzheimer hastalığında beyinde kaybedilen sinapsların yeniden üretilebilmesi fikrine odaklandıklarını anlatan Cansev, şunları kaydetti: “Bu strateji ile hastalık tamamen ortadan kaldırılamasa bile hastanın bilişsel fonksiyonlarının iyileştirilebileceğini ve böylelikle yaşam kalitesinin arttırılabileceğini öngördük. Bu amaçla yeni bir yaklaşım geliştirdik. Bu yaklaşımla sinaps yapımında kullanılan besin içerikleri ile kronik olarak beslenen deney hayvanlarının beyninde sinaptik yapıların miktarı arttı ve bu hayvanların öğrenme ve hafıza fonksiyonları kontrol gıdası alan hayvanlara göre belirgin ölçüde gelişti. Elde ettiğimiz bu bulgular erken evre Alzheimer hastalığında kullanılan bir beslenme takviyesinin üretilmesine öncülük etmiştir. Çalışmalar, etik kurul izinleri alınarak hayvanlar üzerinde yapılacak, hastalar üzerinde söz konusu değil. İlerde hastalığı tedavisi için yol gösterecek çalışmalar olacaktır” diye konuştu.

Firmanın Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü Özden Bingöl ise, “Bu yatırımı Türkiye’ye çektiğimiz için gururluyuz ve bu yatırımların devamı içinde çalışmaktayız. Türkiye’nin bilimsel camiada değerli bilim adamları ile adının duyurulmasına vesile olmak, Araştırma Geliştirme’yi destekleyecek stratejik işbirliği anlaşmasına taraf olabilmekten mutluluk duymaktayız” diye konuştu.

Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Yöneticisi Fatih Yalınbaş da, Teknoloji transfer ofislerinin Üniversiteler ve sanayi arasında köprü olduğunu belirterek bu işbirliğinin Türk bilim adamlarına yeni fırsatlar doğuracağına dikkat çekti.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Dabigatran isimli etken madde için düzenlenecek raporlar hakkında

Sosyal Güvenlik Kurumu’na gönderilen 27.02.2014 tarih ve 1178 sayılı yazı ile, Sağlık Uygulama Tebliği’nin 4.2.15.D- Dabigatran ve Rivaroksaban maddesinin; “(1)...

Kapat