Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

18 Kasım 2011, Cuma 16:58

TEİS: İlaç firmaları hayati öneme sahip ilaçların eczanelere akışını durdurmaya başladı!

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), ilaç firmalarının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından 5 Kasım’da yayınlanan SUT değişikliğine sessiz bir tepki olarak aralarında insülin ve kardiyovasküler ilaçların da yer aldığı bir takım ilaçların eczanelere akışını durdurmaya başladığını duyurdu.

Duyuruda SGK tarafından 05 Kasım 2011 tarihinde yayınlanmış olan Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) değişiklik yapılmasına dair Tebliğ ile İlaç firmaları tarafından Kamu’ya yapılan Kamu Kurum İskontoları’nın arttırılmış olduğu belirtilerek, %20,5 olan iskontoların %28’e, %32,5 olan iskontoların ise %40 ve %41’e çıkarıldığı belirtildi. Bu sayede ilaçların kamu fiyatlarında ortalama %8-9’luk bir düşüş sağlandığına dikkat çekildi.

TEİS, 17 Kasım tarihi itibariyle uygulanmaya başlayan SUT değişikliği ile bazı ilaç firmalarının depolardan eczanelere ilaç akışını durdurmaya başlamasıyla eczacıların ilaç temin edememeye başladıklarını dile getirdi. SUT değişikliği nedeniyle Devlete yapmaları gereken iskontodaki artışı uygulamayı kabul etmeyen bazı ilaç firmalarının, özellikle hayati öneme sahip insülün ve kalp ilaçlarının depolardan eczanelere akışını birer ikişer durdurmaya başladığına vurgu yaptı.

TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan:

“Firmaların, zararlarını bahane ederek, devlete yapmaları gereken iskontoyu yapmamak için depolardan eczanelere ilaç akışını kesmeleri ve bu yüzden vatandaşın sağlığıyla oynanması kabul edilebilir değildir. Sorunların çözümü için kamu kurum iskontolarında firmalarla devlet arasındaki taşıyıcı görevimiz sonlandırılsın ve firmaları bağlayıcı yasal düzenleme getirilsin. Eczacılar olarak, bunun bedelini ödemek istemiyoruz”

dedi. Saydan açıklamasına şöyle devam etti:

“Eczane Eczacılarının Sendikası TEİS olarak, kamuoyuna şunu net olarak açıklamak istiyoruz; Kamu kurum iskontoları ilaç firmalarının SGK’ya yaptıkları özel iskontolardır. Bunda eczacılarımızın hiçbir kazancı bulunmamaktadır. Bizler sadece bu iskontoları taşımakla görevliyiz. En başından beri her platformda dile getirdiğimiz gibi, bu iskontoları artık taşımak istemiyoruz, çünkü en büyük zararı, arada biz eczacılar ve halkımız görüyor. Bizlerin bu taşıyıcılıktan çıkarılması, ilaç firmaları ile SGK arasındaki iskontonun kendi aralarında halledilerek tahsil edilmesi için gerekli düzenlemenin yapılması gerekmektedir.”

Saydan açıklamasında, 17 Kasım sabahı itibariyle Kamu kurum iskontalarındaki artıştan dolayı eczanelerde bulunan ilaçlardan zararlarının 150 milyon TL’yi bulduğunu ifade etti. Saydan sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı:

“Bu yüzden yetkilileri göreve çağırıyor ve Kamu Kurum iskontolarından dolayı hem eczanelerimizin hem de vatandaşlarımızın mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz. TEİS olarak bu sorunların çözülmesi için bu iskontolardaki taşıyıcılık görevimizin sonlandırılmasını ve ilaç firmalarına, Kamu Kurum İskontolarını uygulama ve artışlardan kaynaklanan eczacıların zararlarını karşılaması zorunluluğu getiren yasal bir düzenleme hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Zira, ancak yasal düzenleme yapılırsa toplumun acil ve olmazsa olmaz ilaçlarının eczanelere akışını bloke ederek vatandaşın sağlığını tehlikeye atan firmalara engel olunabilecektir.”

İlk örnek değil

Bu durum ilaç firmalarınca fiyat müdahalelerine karşı gösterilen ilk tepki değil. Daha önce insülin üreticisi bir firma ürünlerinin fiyatlarında yüzde 25 kesinti uygulayacağını açıklayan Yunanistan’a bazı insülin markalarını göndermekten vazgeçtiğini açıklamıştı. Firma daha sonra, Yunanistan’ın kesinti politikasında geri adım atması üzerine, ürünlerini göndermeye devam etmişti.

İlaç fiyatlandırmalarına yönelik müdahalelerde bulunmayı kararlaştıran ve buna yönelik yasal düzenlemeleri uygulamaya koyan Almanya’da da bir ilaç firması tepki olarak yeni bir ürününü piyasaya sürüp sürmeme konusunda kararsız olduğunu basın açıklaması ile duyurmuştu. Yine Almanya’da bir başka firmanın bir ürününe uygulanan fiyat indirimi nedeni ile personel çıkarma yoluna gittiği de geçtiğimiz aylarda uluslararası basına yansıyan haberler arasındaydı.

TEİS tarafından yapılan basın duyurusunun tamamına sendikanın resmi internet sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
FDA, myelofibrozis için geliştirilen ilk tedavi Jakafi’yi (ruksolitinib) onayladı

Jakafi (ruksolitinib), Incyte'ın FDA onayı alan ilk ürünü olmasının yanı sıra, myelofibrozis için geliştirilen onaylı ilk tedavi ve JAK inhibitörleri...

Kapat