Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

9 Eylül 2013, Pazartesi 09:49

Tam Gün yasa tasarısı 15 Ekim’de çıkacak

Tam Gün yasasıyla ilgili tartışmalara nokta koyan Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, “Öğretim üyesi sıkıntısına son verecek yasa tasarısı 15 Ekim’e kadar meclisten çıkmış olacak” dedi.

İstanbul’da basın mensuplarıyla bir araya gelerek göreve geldiği 8 aylık süreci değerlendiren Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu ‘Tam Gün Yasası’ ile ilgili tartışmalara nokta koydu. Bakan Müezzinoğlu Tam Gün ile ilgili 15 Ekim’e kadar yasa tasarısının meclisten çıkacağını söyledi. Müezzinoğlu sağlık çalışanlarına şiddet, aile hekimliği nöbet tutma krizi ve şehir hastanesi yatırımlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Doktorlarınıza sahip çıkın

Bakan Müezzinoğlu geçtiğimiz hafta başı kamu hastaneleri kurumunun başına getirilmesiyle koltuğu boşalan İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu’nun yerine Prof. Dr. Selami Albayrak’ın atandığını söyledi. Müezzinoğlu “Sağlıkta dönüşüm projesiyle önemli bir yol kat edildi. Ancak sağlıkta hizmete ulaşımın bu kadar kolaylaştığı süreçte sağlık çalışanlarımıza uygulanan şiddet bizi yaralıyor. Vatandaşımızdan rica ediyorum. En zor anında kendisi ya da bir yakının can sağlığını teslim ettikleri hekime, sağlık çalışanlarına sahip çıksın” diyerek kamuoyundan destek istedi.

Tam gün yasasıyla ilgili konuşan Bakan Müezzinoğlu şunlara değindi: ”Mart ayından itibaren Türkiye’deki üniversitelerin rektörleriyle 1.5-2 ay süren yoğun görüşmeler yaptık. Tıp fakültelerinde baş gösterdiği söylenen öğretim üyesi sıkıntısıyla alakalı Çapa ve Cerrahpaşa gibi Büyükşehir merkezlerindeki problemlerin ortak noktası farklı, Malatya Kayseri gibi şehirlerdeki ortak noktalar çok farklı. Biz günü birlik çözümlerden ziyade önümüzdeki 20 yılı planlamak zorundayız. Biz istiyoruz ki tüm Türkiye’deki hocalarımızın taleplerini kendi kurumlarında sağlayalım. Bunun için yasal düzenlemeyi oluşturduk. 15 Ekim’e kadar ilk kanun tasarısı meclisten çıkmış olacak. Vatandaş muayenehane talebine bu şekilde cevap alabilecek. Ayrıca iki muayene ücretine kadar hocalarımıza fark ücreti ödenebilecek ve bazı özel operasyonlar için iki asgari ücreti geçmeyecek şekilde ayrı bir ücret alınabilecek. Bu gelirin yarısı hocanın çalıştırdığı kuruma, yarısı kendisine verilecek. Bu düzenlemelerle öğretim üyelerimiz gündüz performansı kadar mesai sonrası performans ücreti kadar para kazanabilecek. Ayrıca kendi alanında isim yapmış öğretim üyelerine özelde ihtiyaç varsa bağlı bulunduğu üniversite kadrosundaki öğretim üyesi sayısının yüzde 5’i kadar kontenjanını sözleşmeyle özel kurumda çalıştırabilme imkânı bulacak. Aynı şekilde özele geçen öğretim üyeleri alanında çok başarılı ve üniversitenin bu hocaları ihtiyacı varsa yine üniversite kendi kadrosunun yüzde 5’ini özelden öğretim üyesi temin ederek kullanabilecek.”

İlik bankası müjdesi

Müezzinoğlu, Efe Cömert’in ölümünün ardından gündeme gelen ilik bankası tartışmalarını da değerlendirdi. Bakan Müezzinoğlu, ”Çalışma devam ediyor. Bu çok stratejik, altyapısı çok güçlü olması gereken bir alan dolayısıyla bilimsel çalışmalar ve değerlendirmeler 2 ayda bitmez. Ama bakanlık olarak bu konuda çalışıyoruz” diye konuştu.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
“Nöbetsiz bir sağlık hizmeti olmayacağı kabullenilmeli”

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "İster hemşirelerimiz, ister ebelerimiz, ister doktorlarımız ne olursa olsun nöbetsiz bir sağlık hizmeti sunumunun olmayacağını kabullenmeleri...

Kapat