Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

25 Kasım 2011, Cuma 17:31

Spektrum Toplantıları 2011 gerçekleştirildi

Pharma Tailor Made Services (PTMS) tarafından düzenlenen Spektrum Toplantıları 2011, 23 Kasım 2011’de Sheraton Maslak Hotel’de gerçekleştirildi. “Farklı Bakış Açıları ile İlaç Endüstrisi ve Eczane” temalı toplantı ilaç firmalarının ve eczacı birliklerinin yoğun ilgisiyle karşılandı. Toplantıda “Bir Satış Kanalı Olarak Eczane” ve “Eczacı-İlaç Sektörü İlişkisi” gibi konular tartışıldı, mevcut uygulamalar ele alındı ve eczacıların problemleri dile getirildi.

Toplantıya katılan konuşmacılardan Zentiva Ulusal Satış Müdürü Şahin Şahin ve Sanovel İlaç Satış ve Pazarlama Direktörü Levent Sönmez, yeni beşeri tıbbi ürün tanıtım yönetmeliği ile birlikte doktor ziyaretlerinin kısıtlanmış olmasının eczanelere yönelik ziyaretlerin önemini artırdığına dikkat çektiler. Şahin, “Danışman Eczacı” kimliğinin geliştirilmesinin önemine işaret etti.

İlaç fiyatlarına uygulanan yeni indirimler ile firmaların personel azaltma yoluna gitmek zorunda bırakıldığını ifade eden Sönmez, bu durumun eczanelere yönelik ziyaretlerin sayısını artıracağını ifade etti. Eczanelerin sıkıntılarına dikkat çeken Dr. Sönmez, Avrupa’da uygulanmakta olan eczane modellerini anlatarak, Türkiye’de de eczanelerin sayısı ve lokalizasyonu konusunda bir düzenleme yapılmasının gerekli olduğunu ifade etti.

Cegedim Stratejik Data (CSD) adına toplantıya katılan İş Birim Yöneticisi Cef Tovil, CSD’nin eczacıların ihtiyaçları ve sektör ile ilgili değerlendirmeleri üzerine gerçekleştirdikleri araştırmanın sonuçlarını açıkladı. CSD tarafından yapılan araştırmada, şu an OTC kaynaklı gelirlerin toplam gelirlerinin %18’ine karşılık geldiğini ifade eden katılımcı eczanelerin, bu gelirlerinin önümüzdeki 5 yıllık süreçte %27 seviyesine çıkmasını beklediği sonucunun çıkması, yayınlanması beklenen OTC yasasına yönelik ilgiyi ortaya koydu.

Türksel Ataöv - PTMS Spektrum Toplantıları 2011

Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Harun Kızılay ve İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör’de toplantı bünyesinde gerçekleştirilen “Eczacının ilaç sektöründen beklentileri – Eczane ilaç sektörü ilişkisi” başlıklı panelin katılımcıları arasındaydı. Sönmez gibi, eczanelerin sayı ve lokalizasyonları ile ilgili bir düzenlemeye olan ihtiyacı dile getiren Kızılay, eczacıların şu an yaşadıkları en büyük problemin yeni ilaç indirimleri ile birlikte ortaya çıkan zararların tahsili olduğunu belirtti. İlaç firmalarının kamu kurum iskontolarından kaynaklanan bu zararları ödemek konusunda direndiğini ifade etti ve halen 1500’den fazla eczanenin zararlarının karşılanmadığına dikkat çekti.

Panelde söz alan Güngör, 2006’dan beridir yürürlüğe konulan reformlar ile sağlık sektörünün alt üst olduğunu dile getirdi ve zincirin son halkası olarak eczacıların bu durumun en büyük mağduru olduğunu belirtti. Asıl sorulması gereken sorunun “Sağlık için ayrılan bütçe yeterli mi?” olduğunu vurgulayan Güngör, sağlık sektöründe sadece ilaca para harcanmadığını, fakat tasarrufun hep ilaçtan yapıldığını ifade etti. Bu anlamda AİFD, İEİS ve TİSD’in ilaç indirimlerine tepkisini geç kalmış ama önemli bir tepki olarak tanımlayan Güngör, gelinen durumda artık eczanelerin kimi ilaçları hastalara veremediğini söyledi. Güngör sözlerini ilaç sektörünü OTC ürünlerin sadece eczanelerde satılması konusunda eczacılara destek olması gerektiğini söyleyerek sonlandırdı.

Sağlık sektörüne eğitim, farmakovijilans, mediko-marketing, çeviri gibi çok çeşitli alanlarda hizmet veren PTMS, Spektrum Toplantılarına önümüzdeki yıllarda da devam edecek.

Görüşünüzü bildirin:

Facebook anketimize katılın:

İlaç fiyatlarındaki düşüşler nedeniyle eczane stoklarında meydana gelecek zararlar konusunda ne yapılmalı?

on.fb.me/eczane-zarar


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Türkiye ağız ve diş sağlığından sınıfta kaldı

21 Kasım Ağız ve Diş Sağlığı Haftası sebebiyle gündeme gelen araştırma raporları Türkiye'nin ağız ve diş sağlığı konusunda hala ilerleyemediğini...

Kapat