Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

2 Ekim 2012, Salı 13:29

Siemens, Bilgisayarlı Kemik Eğriliği Sistemi ile deformite sorununa çözüm üretiyor

Kemik eğrilikleri ve kısalıkların tedavisinde kullanılan dairesel fiksatör sistemleri, farklı yönlerdeki eğrilik ve kısalıkları sırayla düzeltiyor. Uygulama zorluğu ve tedavi süresinin uzamasına neden olan bu sistem; hastaların tedavilerinin uzun sürmesi nedeniyle ekonomik ve sosyal kayıplara zemin oluşturuyor.

İlk olarak doksanlı yıllarda ABD’de “hexapod” teknolojisinin dairesel fiksatörlere uygulanması; farklı deformitelerin 3 boyutlu olarak eş zamanlı düzeltilmesini mümkün kıldı. Hastaya ait röntgen görüntüleri üzerinden yapılan çok sayıda ölçümün bir bilgisayar yazılımına girilmesi yoluyla çalışan bu sistem ise ölçümlerin zorlukla yapılması ve karmaşıklığı yüzünden kullanımı zor bir hale geldi. Üstelik ölçümlerde yapılan küçük hataların da hesaplamalar sırasında ölçümlerin farklı sonuçların elde edilmesinde kullanılıyor olması, düzeltme sürecinde aksaklıklar çıkmasına ve tedavinin daha da uzamasına neden oluyordu. Uzun süren eğitimler sonucu yetkin hale gelebilen az sayıda hekimin kullanabildiği bu düzeltme sistemi, başarılı yönleri ve sorunlarıyla Siemens Endüstri Medikal OEM’i Hexagon Ortho Limited Şirketi tarafından masaya yatırıldı ve daha iyi bir sistem geliştirilmesi için gerekli çalışmalar gerçekleştirildi.

Siemens, Bilgisayarlı Kemik Eğriliği Sistemi ile deformite sorununa çözüm üretiyorYaklaşık 2 yıl süren yazılım geliştirme sürecinin ardından, yazılıma uygun fiksatör parçaları Siemens‘in ultramodern PLM sistemi ile tasarlandı. Siemens Teamcenter ve NX platformu; dijital dizayn, sanal montaj ve fonksiyonel simülasyon aşamalarıyla, prototip üretim öncesi tasarım yeteneğini ortaya koyarak tüm komponentlerin birbirleriyle uyumu, homojen çalışması ve vücüt içindeki zorlu şartlara dayanmasının garanti altına alınmasında anahtar rol oynadı. Süreç sırasında öncelikle bütün parçalar bu platformda dayanım testlerine tabi tutulurken, bu aşamayı üretim takip etti. NX yazılımının yüksek tasarım yeteneği ve aynı ortamda dayanım testleri yapılmasını sağlaması, parçaların güvenli ve hızlı bir şekilde üretilmesine destek oldu. Geliştirilen sistem sayesinde, temel ortopedik eğitim sonrası harici fiksatör kullanan birçok ortopedi hekiminin, karmaşık kemik eğriliklerini düzeltmek için kullanabileceği kolaylıkta bir sistem ortaya çıktı.

Esnek kullanım ile rahat uygulamalar

Siemens Endüstri bölümü desteğiyle geliştirilen Bilgisayarlı Kemik Eğriliği Sistemi, benzersiz esnek kullanım özellikleri sunuyor. Ameliyat sırasında hasta kemiklerinin sabitlendiği çemberlerin birbirine bağlanması için gerekli olan 6 adet çubuğun çember üzerinde hekimin istediği deliklere bağlanabilmesi; hekime ameliyat sırasında büyük bir avantaj sağlıyor. Ayrıca bu sayede hasta dokusuna ulaşılması gereken bölgeler olduğunda bunu mümkün kılan veya eklem bölgesine yakın uygulamalarda hastanın eklem hareketliliğini kısıtlamayan bir uygulama gerçekleştirilmesine imkan tanınıyor.

Fiksatör parçalarının karbon fiber, alüminyum ve titanyumdan imal edilmesi; Bilgisayarlı Kemik Eğriliği Sistemi’nin diğer sistemlere oranla çok daha hafif ve MRI ile uyumlu niteliğe sahip olmasını sağlıyor. Ameliyat sırasında, fiksatör çemberlerini hastanın kemiğine sabitlemek için farklı açı ve konumlarda vida gönderme ihtiyacını karşılamak amacıyla Hexagon Ortho tarafından geliştirilen vida sabitleme parçası, hekimlere ameliyat esnasında büyük bir rahatlık sunuyor.

Hekimler için kolay ve uzaktan analizler

Siemens Endüstri bölümü; fiksatörün hastaya uygulanmasının ardından, deformite (kemiğin fiziksel bozukluğu) analizi ve bunun düzeltilmesi için gereken bağlantı çubuklarının uzunluk değişimlerinin hesaplanması için kullanılan ve sistemin önemli bir bölümünü oluşturan yazılımın algoritması ve formülasyonunda da önemli iyileştirmeler yapmış bulunuyor. Hekimin röntgen görüntüsü üzerinden 25-30 arası parametreyi ölçmesine gerek kalmaksızın planlama ve hesaplama yapmasına olanak tanıyan bu süreçte, web tabanlı radyografik navigasyon sistemi aracılığıyla hekim, evinden bile analiz-hesaplama yapabilir hale geliyor. Ayrıca çok karmaşık nitelikteki bir kemik eğriliğinin hesaplaması, 1 saat gibi bir süreden yalnızca 10 dakikaya indirilebiliyor. Kemiğin nasıl hareket edeceğini gösteren bir animasyon oluşturan yazılım, hekimin tüm süreci önceden gözlemlemesiyle kesin sonuca gideceğini de doğrulayabiliyor.

Türkiye’de üretilen Bilgisayarlı Kemik Eğriliği Sistemleri, yerel üretimin avantajıyla yabancı alternatiflerden çok daha uygun bir maliyetle piyasaya sürülüyor. Böylelikle medikal sektörüne kolay tedarik edilebilen ve ulusal kaynakları koruyan bir ürün sunuluyor.

Hexagon Ortho Bilgisayarlı Kemik Eğriliği Sistemi; Haziran 2012’de Tübitak 10. Teknoloji Yarışması’nda Büyük Onur Ödülü’nü almayı başarmış çarpıcı bir ürün olarak dikkat çekiyor. Sistem, kolay kullanımı, uygun maliyeti ve yaygınlığı sayesinde temel ortopedi eğitimi almış her hekim tarafından kullanılabiliyor. Böylelikle hastalar birçok farklı merkezde tedavi edilebiliyor. Bu sayede deformite sorununa sahip hastaların uzun mesafelerde seyahat etme ve yoğun kliniklerde sıra bekleme zorunluluğu ortadan kaldırılıyor.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Sempozyumda ilk kez femtosaniye lazerle katarakt canlı cerrahisi yapıldı

Dünyaca ünlü göz hekimi Prof. Dr. Zoltan Nagy, kataraktın tedavisinde yeni bir dönem başlatan femtosaniye lazerle katarakt operasyonunu anlattı.

Kapat