Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

7 Aralık 2011, Çarşamba 17:54

Obezite ile mücadelede alternatif yöntem: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 3 yıldır aşırı kalori ve ilaçlara bağlı olarak gelişen obezitenin tedavisinde yapılacak rehabilitasyon uygulamalarını geri ödeme kapsamına almış durumda. Bu hastaların toplam 30 seanslık rehabilitasyon uygulaması SGK tarafından karşılanıyor.

Romatem Hastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Köksal Holoğlu,

“Aşırı kalori veya ilaçlara bağlı olarak ortaya çıkan obezitede, hastalığa ve hastaya özgü rehabilitasyon programlarıyla kişinin hem kontrollü kilo vermesi sağlanıyor, hem de kilo nedeniyle azalmış veya kaybedilmiş kas-iskelet fonksiyonları eski haline döndürülüyor”

dedi.

Romatem Hastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Köksal Holoğlu

Obezitenin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de her geçen gün arttığını belirten Dr. Holoğlu, obezitenin sadece kozmetik bir sorun olmadığını vurgulayarak,

“Kalp-damar hastalıkları, tansiyon, diyabet, inme, uyku apnesi, osteoartrit gibi hastalıklarla olan ilişkisi bilimsel çalışmalarla ortaya çıkarılmış durumda”

ifadesini kullandı. Obezitenin tedavisi için fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarından da yararlanıldığını belirten Dr. Holoğlu,

“Aşırı kalori veya ilaçlara bağlı olarak ortaya çıkan obezitede hasta, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzman hekiminin başkanı olduğu bir ekip tarafından değerlendiriliyor”

dedi. Çalışmada, rehabilitasyon programına alınacak hasta tanılarının bir endokrinoloji uzman hekimi tarafından konulması gerektiğini ifade eden Dr. Holoğlu, tedavi programının ise fizik tedavi ve rehabilitasyon uzman hekiminin gözetiminde uygulayıcı personel tarafından yapılmasının gerekliliğine değindi.

Aşırı kilonun özellikle bel ve diz hastalarında tedaviyi engelleyen en önemli unsurlardan olduğunu anlatan Dr. Holoğlu,

“Kilonun diğer sistemik bölgelere olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için dahiliye uzmanı tarafından takip edilip fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı gözetiminde devam edilmesi obezite rehabilitasyonu programı için gereklidir. Rehabilitasyon süreci içerisinde özellikle bel ve diz mekaniğinin korunması amacıyla kişiye özel aktivite tercihi fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı tarafından belirlenir”

dedi. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzman hekiminin gözetimi altında egzersiz terapistleri tarafından hastalara uygulanan 30 seanslık terapi programlarıyla ciddi sonuçlar alındığını belirten Dr. Holoğlu, böylece hastalığa bağlı gelişebilecek diğer komplikasyonların önüne geçildiğini dile getirdi.

Obezite rehabilitasyonu konusunda hizmet verecek fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniklerinin, bu hastaların tedavisini yürütecek donanımda ekipman ve insan kaynağını bulundurmaları gerektiğini ifade eden Dr. Holoğlu, Türkiye’de obezite rehabilitasyonu programını tam anlamıyla uygulayan merkez sayısının en fazla 10 olduğunu dile getirdi.

Son üç ayda yaklaşık bin hasta başvurdu

Dr. Holoğlu, son 3 ayda yaklaşık bin hastanın obezite rehabilitasyonu programı için Kocaeli ve Samsun’daki hastanelerine başvurduğunu dile getirerek, 3 aylık bir beslenme programı ve bir aylık obezite rehabilitasyonu programıyla 12 yaşında 70 kilo ağırlığındaki bir kız çocuğunun 7 kilo verdiğini ve mevcut kilosunu yaklaşık 5 aydır koruduğunu söyledi. Hastayı aylık kontrollerle takip ettiklerini ifade eden Dr. Holoğlu,

“12 yaşındaki hastamızın öğretmeninin, annesinin ve kendisinin ifadesine göre okul başarısının, özgüveninin ve derslere katılımının arttığı biliniyor. Hastamız, kendisini daha güzel ve sağlıklı hissettiğini dile getiriyor”

sözleri ile hastada gözlemlenen çıktılara dikkat çekti.

* Haberin fotoğrafı colros@flickr.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Sağlık Bakanlığı “Enapril 20 mg Tablet” adlı ürünün bir partisini geri çekti

İEGM resmi internet sitesinde yayınladığı duyuru ile "Enapril 20 mg Tablet" adlı ürünün bir partisi için geri çekme işlemi uygulandığını...

Kapat