Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

29 Mart 2012, Perşembe 19:27

“Kontrol Noktası” projesi ile eczaneler kontrolde son nokta oluyor

Bayer HealthCare (Bayer) Genel Tedaviler ve Kadın Sağlığı Bölümü; kadın sağlığı ve doğum kontrolüne yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Bayer Kadın Sağlığı’nın Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği ile birlikte geliştirdiği “Kontrol Noktası” projesi; The Istanbul Edition Hotel’de düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.

Bayer Kadın Sağlığı ve Genel Tedaviler Bölümü İş Birimi Direktörü Dr. Oğuz Mülazımoğlu, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Sağlığı Ana Bilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Sezai Şahmay, Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği adına Başkan Neylan Zırhlıoğlu, Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği Eğitim Komisyonu Başkanı Adile Özdağ ve Proje Koordinatörü Fulya Urgancıoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı basın toplantısında; Nisan ayında tüm Türkiye’de yaklaşık 300 eczanede aynı anda başlayacak “Kontrol Noktası” projesinin detayları paylaşıldı.

Projeye destek veren Bayer Kadın Sağlığı bölümü adına görüşlerini belirten Bayer Kadın Sağlığı ve Genel Tedaviler Bölümü İş Birimi Direktörü Dr. Oğuz Mülazımoğlu,

“2011 yılında Bayer tarafından yapılan Kadın Sağlığı araştırmasının da gösterdiği gibi Türkiye’de kadınların doğum kontrol konusundaki bilgi kaynakları arasında büyük bir oranı ‘arkadaşları ve internet’ oluşturuyor.”

Bayer Kadın Sağlığı ve Genel Tedaviler Bölümü İş Birimi Direktörü Dr. Oğuz Mülazımoğludedi. Bayer Kadın Sağlığı olarak son yıllarda bu alandaki bilinci arttırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını belirten Dr. Mülazımoğlu, tüm Türkiye’de toplantıları devam eden Oral Kontraseptif Akademi (OC Akademi) ile doktorların doğum kontrolü ve korunma yöntemleri konusunda bilgi ihtiyaçlarını gidermeyi, sosyal medya projeleri ile kadınların dikkatini doğum kontrol konusuna çekmeyi hedeflediklerini belirtti. Eczacı-doktor-kadın üçgeninin doğru bilgiye ulaşma konusunda çok önemli olduğunu sözlerine ekleyen Dr. Mülazımoğlu, toplumda doğru doğum kontrol yöntemleri konusunda bilinç oluşturmak amacıyla başlatılan “Kontrol Noktası” projesi ile kadınların sıklıkla uğrayabildikleri ecanelerden kadın sağlığı ve doğum kontrol yöntemleri hakkında doğru bilgi alacaklarını ve bu bilgi ve eczane danışmanlığında doktora başvuracaklarını belirtti.

Projenin pilot uygulaması PGED eczaneleride başlayacak

Proje ile ilgili bilgi veren Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği (PGED) Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Neylan Zırhlıoğlu, “Kontrol Noktası” projesiyle doğum kontrol yöntemleri ile ilgili olarak kamuoyunda bir bilinç oluşturmak ve kadınlara konuyla ilgili bilgi alabilecekleri, onları doktora yönlendirebilecekleri bir referans noktası olmayı amaçladıklarını belirtti. “Kontrol Noktası” standlarının Nisan ayından itibaren Pharmetic Derneği üyesi eczanelerde yer alacağını belirten Zırhlıoğlu, “Kontrol Noktası” projesi ile kadınların eczanelerine gelerek kimi zaman çekindikleri kimi zaman utandıkları için soramadıkları doğum kontrol konusundaki sorular hakkında kendi ihtiyaçlarına yönelik bilgi alabileceklerini belirtti.

Bayer Kadın Sağlığı, Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği, 'Kontrol Noktası' projesi

Kontrol Noktası projesinin koordinatörlüğünü üstlenen Ecz. Fulya Urgancıoğlu da projenin kurgusu ile ilgili katılımcılara bilgi verdi. Projenin Türkiye genelinde yaklaşık 300 eczanede başlayacağını belirten Urgancıoğlu, Türkiye’de doğum kontrol hapları gibi güvenilir yöntemlerin kullanımının, doğru bilinen yanlışlar sebebi ile düşük olduğunu, Kontrol Noktaları ile bu konularda kadınların bilincini arttırmayı hedeflediklerini belirtti.

Proje eczanelere yerleştirilecek kiosklar üzerinde yürütülecek

Proje kapsamında eczanelere stand ve tezgah üstü kiosklar yerleştirilecek. İlgilenenler, bu cihazlar üzerinde yer alan soru tuşları aracılığıyla; doğum kontrol hapları ile ilgili doğru bilinen yanlışlar için, Prof. Dr. Şahmay tarafından oluşturulan yanıtlara -sesli ya da görsel olarak- ulaşabilecek.

Eczanelere yerleştirilecek stand ve tezgah üstü 'Kontrol Noktası' kioskları

Prof. Dr. Şahmay tarafından verilen bilgiye göre; kadınlar kiosklarda, PGED eczanelerinde sıkça karşılaşılan sorular arasından seçilen şu sorular için yanıtlar bulabilecekler:

  • Kimler kullanabilir?
  • Korunma dışı faydaları nelerdir?
  • Nasıl kullanılır?
  • Cildi güzelleştirir mi?
  • Doğurganlığı nasıl etkiler?
  • Kilo aldırır mı?

Kadınların %40’ı hiçbir korunma yöntemi kullanmıyor

Toplantıda kadın sağlığı, doğum kontrol haplarının kullanım alanları ve doğru bilinen yanlışlar konusunda da kısaca görüşlerini belirten Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Sağlığı Ana Bilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Sezai Şahmay, GFK tarafından Bayer sponsorluğunda gerçekleştirilen 15-49 yaş grubu arasındaki toplam 1425 kadın üzerinde yapılan Türkiye Kadın Sağlığı Pazar araştırmasının sonuçlarını da katılımcılarla paylaştı.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Sağlığı Ana Bilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Sezai ŞahmayAraştırmaya katılan kadınların büyük çoğunluğunun korunma yöntemlerinin maliyetinin devlet tarafından karşılanması gerektiğini düşünüyor. Ayrıca, kadınların geldikleri sosyo-ekonomik statüye göre doğum kontrol yöntemleri konusunda da başvurdukları bilgi kaynaklarının farklılık gösterdiği de fark ediliyor. Sonuçlar, AB ve C1 sosyo-ekonomik statülerde (SES) ilk danışılan kişi jinekolog iken daha alt SES’lerde ilk başvurulan kişinin yakın arkadaşlar olduğunu gösteriyor. Araştırmada yakın arkadaşlar, eş ve internet, anne ve ebe başvurulan ilk kişiler olarak gösterilmiş. Kadınların korunmayla ilgili en çok kullandığı bilgi kaynakları jinekologlar olurken, bunları yakın arkadaşlar izliyor. Araştırmada; 10 kadından 2’sinin korunma konusunda herhangi bir bilgi kaynağı kullanmazken, eczanelerin bu orandaki payının sadece %2 oranında kaldığı tespit edilmiş. Araştırmada doğum kontrol yöntemi farkındalığına da farklı cevaplar verilmiş.

Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında kadınların kullanacakları doğum kontrol yöntemi konusunda seçimi büyük ölçüde partnerlerine bıraktığı görülüyor. Öyle ki, katılımcılara eşlerin/partnerin doğum kontrol yöntemine etkisi sorulduğunda “partnerinin doğum kontrol yöntemi üzerinde etkisi olduğunu” söyleyenlerin oranı %71’i buluyor.

Kadınların %9’unun herhangi bir yöntemden haberdar olmadıklarını belirtmeleri ve %40’ının şimdiye kadar hiçbir korunma yöntemi kullanmadığı ifade etmesi de, çalışmanın ilginç sonuçları arasında.

Araştırmada, daha önce doğum kontrol hapı kullananlarla kullanmayan kadınlara; bu ürünlerin en çok hatırlanan faydası sorulduğunda, iki kadın grubunda da en çok hatırlanan fayda “gebeliği engeller” olmuş. Bunu, özellikle daha önce doğum kontrol hapı kullanan grupta; “adet kanamasını düzenler”, “adet ağrılarını ve stresi azaltır” ifadelerinin izlediği görülmüş. Daha önce doğum kontrol hapı kullanan kadınlar, “cilde ve sivilcelere iyi gelir” ifadesini de kullanmayanlara göre daha çok belirtmişler.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
İEİS, İrlanda Ticaret ve Kalkınma Bakanı başkanlığındaki heyetle bir araya geldi

İrlanda Ticaret ve Kalkınma Bakanı Joe Costello başkanlığında, ülkemizi ziyaret eden İrlanda ticaret heyeti, İEİS Yönetim Kurulu ile bir araya...

Kapat