Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

26 Mart 2012, Pazartesi 16:42

Kanserde bütüncül yaklaşım

Onkoloji hastalarına ve yakınlarına verilmesi gereken psikolojik destek, Tıbbi Onkoloji Derneği tarafından 21-25 Mart 2012 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirilen 4. Tıbbi Onkoloji Kongresi’nde “Kanserde Bütüncül Yaklaşım” başlığı altında değerlendirildi.

Onkolojide önemi çok iyi bilinen ancak çeşitli nedenlerden dolayı geri planda kalan hasta ve hasta yakınlarına verilmesi gereken psikolojik destek, Tıbbi Onkoloji Derneği tarafından 21-25 Mart 2012 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirilen 4. Tıbbi Onkoloji Kongresi’nde “Kanserde Bütüncül Yaklaşım” başlığı altında gündeme taşındı.

Actavis desteğiyle gerçekleşen bilimsel oturumun moderatörlüğünü İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü’nden Prof. Dr. Adnan Aydıner ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rüçhan Uslu yaptı. Sempozyuma konuşmacı olarak katılan İstanbul Ünivesitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü’nden Uz. Dr. Fatma Aydoğan, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Bülent Karabulut ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri ABD Konsültasyon-Liyezon Psikiyatrisi Bilim Dalı Başkanı ve Onkoloji Enstitüsü Psikososyal Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sedat Özkan, sunumlarıyla konuyu farklı açılardan değerlendirdiler. Uz. Dr. Fatma Aydoğan, konuyu hasta ve hasta yakınları açısından değerlendirerek onkoloji ve psikoonkolojinın nasıl entegre edilebileceğini örnekleriyle anlattı. Doç. Dr. Bülent Karabulut, konunun tedavi ekibi boyutunu ele alarak süreçte karşılaştıkları güçlükleri ve güçlüklerin yönetimini aktarırken, hastalığın vücuda verdiği zararın ötesinde zihinde yarattığı travma ve bunun ruhsal yapıya yansıması Dr. Sedat Özkan tarafından sunuldu.

Psikolojik etmenler kanserle savaşta galip gelmenin en önemli anahtarlarından biri

Actavis Onkoloji Grubu Ürün Müdürü Dr. Aykan Özaslan konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi;

“Kanser hastalarının hissettiklerini göz önüne almak, tepkilerini ölçümlemek ve hastaya yaklaşımı buna göre düzenlemek, herkesin iletişimine fayda katmaktadır. Çünkü kansere karşı verilen savaş, sadece kemoterapik ajanlarla yapılan bir savaş değildir. Psikolojik etmenler de bu savaşta galip gelmenin en önemli anahtarlarından biridir. Bu çerçevede kansere karşı bütünsel bakılmalı ve verilen mücadele sadece tedavi ajanları üzerine kurgulanmamalıdır.”

Dr. Özaslan, “Kanserde bütüncül yaklaşım” başlığı altında Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde düzenleyecekleri toplantılarla farkındalığı artırmaya ve sağlık çalışanlarını süreç içerisinde alabilecekleri aktif rol konusunda bilgilendirmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
MEMEDER’e “Bilimsel Teşvik Ödülü”

Toplumda meme kanseri farkındalığını ve erken tanı bilincini oluşturmak üzere öncü bir rol üstlenen Meme Sağlığı Derneği (MEMEDER), Meme Kanseri...

Kapat