Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

12 Haziran 2013, Çarşamba 09:40

Hepatit B, karaciğer kanserine yol açıyor

Batı ülkelerinde karaciğer sirozuna yol açan en büyük faktör alkolken, Türkiye’de hepatit B ve C virüslerine bağlı gelişen kronik hepatitler. Karaciğer sirozunun kanser gelişmesinde en önemli risk faktörü olduğu biliniyor. Dolasıyla hepatit B ve C’ye karşı önlem alarak kendinizi kanserden korumanız mümkün.

Liv Hospital gastroenteroloji uzmanı Doç. Dr. Binnur Şimşek’in verdiği bilgiye göre, Türkiye’de hepatit B taşıyıcılık oranı ortalama yüzde 4. Bu oran dünya ülkeleri arasında orta sıklıktayız anlamına gelse de önemsemek zorundayız. Çünkü kronik B hepatitli hastalarda karaciğer kanseri gelişme riski yaklaşık 200 kat artıyor. Hastaların yüzde 15-25’i karaciğer sirozu veya karaciğer kanserinden kaybediliyor. Ayrıca Hepatit B virüsü, hepatit C virüsünden farklı olarak, karaciğer sirozu yapmadan da karaciğer kanserine yol açabiliyor. Hepatit C’de ise yıllık karaciğer kanseri gelişme riski, siroz geliştikten sonra yaklaşık yüzde 1–6 düzeyinde.

Yenidoğanların rutin aşılama programında da yer alan hepatit B aşısını yetişkinken de yaptırmak mümkün. Hepatit B aşısı için kanserden koruyor demek mümkün.  Ayrıca hepatit B ve C’den korunmada genel hijyen önlemlerinin alınması, risk gruplarının ve hepatitli hastaların tüm aile bireylerinin taranması gerekiyor.

Doç. Dr. Şimsek, “Ülkemiz için aşırı alkol kullanımı, siroz ve kanser gelişimi açısından çok büyük bir tehdit oluşturmamakla birlikte, batı ülkelerinde karaciğer sirozu ve kanserinin en önde gelen nedeni. Yani siroz gelişimini önleyecek tüm önlemler, karaciğer kanseri gelişimini de büyük oranda azaltıyor” diyor.

Kronik B ve C hepatitli hastalara tanının erken dönemde konulması ve uygulanacak güçlü antiviral tedavilerle hem karaciğer sirozu, hem de karaciğer kanseri gelişimini önlemek mümkün. Hasta kronik B veya C hepatitliyse de siroz gelişmesine izin vermeden en uygun tedaviye başlanmalı. Doç. Dr. Şimşek, “Bugün için özellikle hepatit B’ye bağlı erken evre karaciğer sirozunda, sirozun geri dönüşümünü sağlayabilecek güçlü ilaç tedavilerimiz mevcut. Hepatit C ise, kür sağlanabilecek bir kronik hepatit türü olup, bu alanda da pek çok yeni ve güçlü ilaç kullanıma girdi. Kronik hepatit tedavisinde başarı sağlanabilmesinin temelini; uygun zamanda, uygun ilaçların başlanması ve hastanın yakından takibi oluşturuyor” diyor.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
“Tansiyonu dengeliyor”

D vitaminin bağışıklık sistemi üzerindeki etkisi son yıllardaki araştırmalarda dikkat çeker oldu. Yeni yapılan bir araştırmaya göre düşük D vitamini...

Kapat