Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

3 Temmuz 2013, Çarşamba 09:42

Hastanelerde ağır vakalara yeni fiyat

Özel Hastaneler Derneği Başkanı Dr. Reşat Bahat’ın “Artık hasta seçmeye başladık. Sağlamları muayene ediyoruz” açıklaması tartışma yarattı. Medicine Hospital Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Cevat Şengül, bazı devlet hastanelerinde de benzeri durumun söz konusu olduğunu aktardı.

6 YILDIR ARTIŞ YAPILMADI

Ağır problemli vakalarda maliyetin büyük olduğunu belirten Şengül, Sağlık Uygulamaları Tebliği (SUT) fiyatlarında son 6 yıldır bir iki kalem dışında artış yapılmadığını hatırlattı. Bugün gazetesi’nin haberine göre; Ancak kalp, böbrek ve karaciğer nakil fiyatlarında artış olduğuna dikkat çeken Şengül, ciddi problemli vakalarda ise maliyetini kurtarmayan SUT fiyatlarıyla karşı karşıya olduklarını belirtti.

Şengül, “Aslında bizim paramız nezleye gribe gidiyor. Bir işte zarar ederek ne kadar devam edebilirsiniz? Bakamayınca, ağır hastalar maalesef ortada kalıyor. Genelde bu hastalar üniversite hastanelerine gidiyor. Çünkü onların öğretim üyesi kadroları yoğun çalıştığı için hastaya bakma şansları oluyor” tespitinde bulundu.

AĞIR VAKALARA YENİ FİYAT

Dr. Şengül şöyle devam etti: “Bu hastalarda maliyet bazlı ödeme yapılması lazım. Artık SGK da SUT fiyatlarıyla ilgili artış yapılması konusunda bizimle hemfikir. 6 ay önce SGK’yla maliyet bazlı bir çalışma başlattık. Ağır vakalarla ilgili komisyonlar kuruluyor. Böylece söz konusu vakalar için gerçekçi rakamlar tespit edilmeye çalışacak. Yani onkoloji ameliyatının veya tedavisinin bir hastaneye kaça mal olduğu belirlenip ona göre bir fiyat önerilecek. Çalışmamız 6 ay içinde bitecek.”

‘Devlete göndermezsek batarız’

Özel Hastaneler Platformu Başkanı Dr. Mehmet Altuğ da uzun yıllardan beri artmayan SUT fiyatlarına değindi. Geçtiğimiz günlerde yoğun bakım servislerinde yüzde 10 indirim yapıldığını hatırlatan Altuğ, “Bu şu anlama geliyor; yapıyorsanız yapın, yapamıyorsanız kapatın.”

Altuğ, defalarca yetkili kişilerle görüştüklerini ancak netice alamadıklarını söyleyerek, “Bu işi yapamama noktasına geldik. Personel çalıştırıyoruz ve sonuçta biz de zam yapmak zorundayız. Ama bu hizmeti yürütemiyorsanız, hastalara zarar vermeyi kabul edemeyebilirsiniz.

Devletten destek aldıkları için hastaları devlet hastanesine yönlendirmek zorunda kalıyoruz. Aksi halde, ya batarız ya da satar gideriz. Bu sektörün ölmesinin beklenmemesi ve yeniden insaflı fiyatların belirlenmesi lazım” ifadelerini kullandı.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Organ naklinde yeni dönem olabilir

Okayama şehrinde bulunan Okayama Üniversitesi hastanesinde beyin ölümü gerçekleşmiş bir organ bağışçısından alınan akciğer vücut dışında çalıştırılarak fonkisyonlarının doğru şekilde...

Kapat