Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

8 Eylül 2011, Perşembe 19:46

GSK, Sabah Gazetesi’nde Augmentin haberi için bir basın açıklaması yayımladı

GlaxoSmithKline (GSK), Sabah Gazetesi’nin, ülkemizde de yaygın olarak kullanılan Augmentin (amoksisilin/klavulanik asit) adlı ürününün ambalajında öngörülenden yüksek düzeyde DIDP tespit edilmesi nedeniyle toplatılmasını konu alan haberine açıklık getirmek için bir basın açıklaması yayınladı.

Açıklamada, gazetede yer alan “Şurup değil zehir içiriyormuşuz” başlıklı haberin kamuoyunda yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermemesi amacıyla bu mecraya bir açıklamanın gönderildiği belirtildi. GSK açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“Geçtiğimiz Temmuz ayında Tayvan Gıda ve İlaç Dairesi tarafından Augmentin 156 mg/5ml oral süspansiyon (şurup) üzerinde yapılan testlerde, bazı örneklerde çok düşük düzeyde DIDP(fitalat) tespit edilirken, bazılarında bu maddeye hiç rastlanmamıştır. Fitalatlar plastikleri daha yumuşak ve esnek hale getirmek için kullanılmaktadırlar ve birçok günlük tüketim maddesi içinde eser miktarda bulundukları bilinmektedir. Tespit yapılan örneklerde çıkan en yüksek oran Avrupa ve ABD’de yetkili sağlık kurumlarının insan sağlığı için risk oluşturduğunu kabul ettikleri seviyenin altında kalmaktadır.

Hasta güvenliğini her şeyin üstünde tutan GlaxoSmithKline, alınan sonuçlar risk oluşturmamasına rağmen hızla harekete geçerek dünyada ve Türkiye’de ilgili kurumları bilgilendirmiş, yetkililerle işbirliği içinde konuyla ilgili araştırmayı başlatmış ve gerekli önlemleri uygulamaya koymuştur.

Şirketimizin şeffaflık anlayışına uygun bir şekilde 11 Temmuz 2011 tarihinde GSK Türkiye’nin web sitesinde de gerekli açıklama yapılmış, başta hekimler, eczacılar ve hastalar olmak üzere tüm paydaşlar konu hakkında bilgilendirilmiştir.

Firmamız tarafından tüm bu gelişmeler eşzamanlı olarak T.C. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü ile paylaşılmış ve mevzuat gereği (insan sağlığını riske atacak bir durum bulunmamasına rağmen) 2. sınıf B seviyesinde (eczane, ecza deposu, hastane v.b) geri çekme işlemi yapılması kararı alınmıştır. GSK bu işlemin en etkili ve hızlı şekilde yapılması için çaba göstermiştir.

Haberde yer alan “fitalat maddesinin uzun vadeli ilaç tüketimlerinde karaciğere olumsuz yönde etki yaptığı” ibaresi maksadını aşmakta ve bilimsel gerçekleri yansıtmamaktadır. Yine haberde yer alan, “Firmanın Fransa’daki fabrikalarında üretilen Augmentin antibiyotik şurubunda tehlikeli boyutlarda DIDP maddesine rastlandığı” iddiası doğru değildir.

Haberin başlığı ve içinde yer alan bu yanlış iddialar firmamızın ticari itibarını ve ürünümüzün marka değerini sarsıcı niteliktedir. Bu nedenle habere ilişkin her türlü hukuki hakkımız saklı kalmak üzere gerekli bilgilendirmeyi Sabah gazetesine iletmiş olduğumuzu bilgilerinize sunarız.”


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Pfizer, uluslararası inovasyon işbirliği ağını Boston’daki 8 akademik merkez ile genişletiyor

ABD'de yeni bir Yenilikçi Tedavi Araştırma Merkezi kuran Pfizer, Harvard, Boston, Tufts ve Massachusetts Üniversitesi gibi önde gelen kurumlarla birlikte...

Kapat