Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

12 Mart 2012, Pazartesi 16:30

Felçlilere hareket özgürlüğü sağlayan yeni buluş Türkiye’den

Türk araştırmacılar tarafından geliştirilen Tek Robotik Mobilizasyon Cihazı (Tek RMC), belden aşağı felçlilerin sabah yataktan kalktıkları andan itibaren kimsenin yardımına ihtiyaç duymaksızın günlük gereksinimlerini tek başlarına karşılamalarına ve diğer bireylerle birlikte daha rahat, sosyal bir yaşama katılmalarına olanak sağlıyor. Cihaz, özel boyutları ve manevra kabiliyeti sayesinde en dar alanlarda bile dengeli ve emniyetli bir şekilde kullanılabiliyor.

Tek RMCTek RMC, tekerlekli sandalyelerin sahip olmadığı birçok özelliğe sahip. Omurilik felçli kimsenin, başka birinin yardımına ihtiyacı olmaksızın, oturur pozisyondayken cihaza arkadan transfer olarak kullanmaya başlaması, felçli kimselerin yapması gereken günlük egzersizleri çözümlemesi, doğru duruş pozisyonunu sağlaması, özel formu ve boyutları sayesinde kullanıldığı mekânlarda herhangi bir özel düzenlemeye gerek bıraktırmaması, dengesi, kilolu felçlileri bile fazla kuvvet gerektirmeden ayağa kaldırabilmesi, cihaz aktif haldeyken de iki kolun serbest kalabilmesi, Tek RMC’nin en önemli özellikleri arasında yer alıyor.

Cihazın farklı boy ve kilo oranları için düzenlenmiş boyutları bulunacak. Farklı boyut seçenekleriyle Tek RMC, genç, yaşlı ya da belli kilonun üzerindeki felçliler tarafından da rahatlıkla kullanılabiliyor.

Tek Robotik Mobilizasyon Cihazı, tekerlekli sandalyenin 3’te 1’i kadar yer kaplıyor

Tek RMC, özel boyutları sayesinde küçük bir tekerlekli sandalyenin bile 3’te 1’i kadar alan kaplıyor. Bu sayede kullanıcılar, ortalama 60 cm genişliğindeki tekerlekli sandalyeleriyle sığamadıkları birçok dar yerden rahatlıkla geçebiliyor. Ev, ofis, market gibi iç mekânlarda diğer cihazlarla ulaşamadıkları yerlere rahatlıkla ulaşma imkânı sağlıyor. 36 santimetre genişliğinde ve 62 santimetre uzunluğundaki cihaz; 80 kg ağırlığıyla öne, arkaya, sağa ve sola eğilmelerde de tam denge ve güvenli kullanım sağlıyor.

Felçliler, artık felçli olmayan bireylerin yaptığı her şeyi tek başlarına yapabilecekler

Tek RMCTek RMC, herhangi bir hastalık ya da travma nedeniyle bacaklarında kuvvet kaybı oluşan ve yürüme fonksiyonunu kaybeden tüm omurilik felçliler tarafından kullanılabilecek. Tek RMC kullanıcıları bu cihazla, felçli olmayan bireylerin iç mekanlarda yapabileceği hemen her şeyi yapabiliyor. Kişiler bu cihazla ayaktayken oturma durumuna geçip eğilebiliyor, ileri geri ve her yöne ilerleyebiliyorlar. Ayakta ilerleyerek, üst raflarda ya da alt raflarda duran objelere rahatlıkla uzanıp, eğilebiliyorlar. Ayakta durarak bulaşık yıkıyor, yemek, ütü, temizlik yapıp, çay demleyerek tepside konuklarına ikram edebiliyorlar. Ayaktayken istedikleri koltuk ve sandalyeye oturabiliyor, kullanıcısının ağırlığını dengeleyen amortisör mekanizması yardımıyla rahatlıkla kalkabiliyor, özel olarak düzenlenmemiş lavaboları, tuvaletleri kolaylıkla kullanabiliyorlar.

Tek RMC’nin kullanılması felçlilerin kaslarında egzersiz etkisi sağlıyor

Tek RMC tüm bu işleri yaparken aynı zamanda kullanıcısının günlük egzersiz ihtiyaçlarının giderilmesine destek oluyor. Üstelik tüm bu hareketleri dengeli ve emniyetli bir şekilde gerçekleştirebiliyorlar. Tek RMC, uzaktan kumandası sayesinde, mesela bir kanepede otururken, odanın başka bir köşesine gönderilip, cihaz kullanıcının yanında değilse bile başka birinden yardım almadan yaklaştırılabiliyor. Tek RMC ev, okul, ofis, alışveriş merkezleri, market ve kafeler gibi iç mekânlarda kullanılabiliyor. Ayrıca zemini müsait olan dış mekânlarda da cihazı kullanmak mümkün.

“Biz felçlilerin sorunlarına odaklandık”

Tek Robotik Mobilizasyon Cihazı'nı geliştiren Necati Hacıkadiroğlu

Dünya genelinde her yıl yaklaşık 300 bin kişi değişik nedenlerle omurilik felçlisi oluyor. Türkiye’de ise bugün yaklaşık 60 bin omurilik felçlisinin yaşadığı tahmin ediliyor. Birçok araştırmacı ve firma omurilik felçlilerin yaşamlarını kolaylaştırmaya yönelik çalışmalar yapıyorlar. Ancak bu cihazların hepsi benzer özelliklere sahip. Bu anlamda tam olarak ihtiyaçlara cevap vermek için yetersiz kalabiliyorlar. Tek Robotik Mobilizasyon Cihazı’nı geliştiren, Necati Hacıkadiroğlu Tek RMC’yle ilgili olarak,

“Biz felçlilerin sorunlarına odaklandık ve bunlara farklı çözüm getirecek bir cihaz geliştirdik. Bildiğiniz gibi insanlar belden aşağı felç oldukları zaman bacakları işlevini kaybediyor ama vücutlarının üst kısmı mükemmel bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Dolayısıyla elleri serbest kalacak şekilde bacaklarını destekleyebilirseniz vücutlarının üst kısmıyla eskiden yaptıkları her şeyi yeniden yapabilirler. Yani ihtiyaç duydukları cihaz, fazladan bir hacim kaplamadan vücutlarına destek olacak, ama aynı zamanda vücutlarının üst kısmında hareket serbestisi sağlayacak bir cihazdı. Biz bu bilgiden yola çıkarak Tek Robotik Mobilizasyon Cihazını geliştirdik.”

dedi.

Tek RMC’nin sağlık açısından faydaları hakkında görüş belirten Doç. Dr. Hürriyet Yılmaz,

“Omurilik yaralanması ile karşılaşan hastalar genellikle günlük yaşamlarını tekerlekli sandalye üzerinde sürdürmek zorunda kalırlar. Bu durum ise onlarda birçok istenmeyen sağlık sorununa neden olur. Özellikle kalp ve damar hastalıkları, tansiyon problemi, bası yaraları, büyük abdestlerini ve idrarlarını yapmada güçlük, osteoporoza bağlı kırık gelişimi gibi ciddi birçok sağlık problemleriyle onları karşı karşıya bırakır. Ortaya çıkan bu tür komplikasyonlar yüksek sağlık maliyeti oluşturuyor; aynı zamanda kişinin beklenen ortalama yaşam süresinin azalmasına da neden oluyor. Tek Robotik Mobilizasyon Cihazı, kullanıcılarına günlük işlerini bağımsız bir şekilde yapabilmelerinin yanında, istenmeyen sağlık sorunlarının oluşmasını engeller. Ayrıca ayağa kalkma ve ayakta gündelik işlerini yapabilme kadar felçli bireyin çevrelerindeki insanlarla aynı göz hizasında olabilmeleri onları psikolojik olarak da olumlu etkiler ve morallerini yükseltir.”

dedi.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Aile Hekimliği sayesinde anne bebek ölüm hızı son altı yılda yarı yarıya azaldı

Aile Hekimleri Dernekleri'ni tek çatı altında toplayan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu, bireylerle aile hekimlerinin iş birliği içinde olması gerektiğini vurguluyor.

Kapat