Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

19 Temmuz 2013, Cuma 09:33

Eklem tedavisinde zengin plazma yöntemi

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Rabia Cerrah Karanfil, tıp literatüründe PRP trombositten zengin plazma tedavisi (Platelet Rich Plazma) olarak isimlendirilen bu yeni tedavi yöntemi hakkında bilgi verdi. Karanfil, ‘Zengin plazma tedavisi ile kişinin kendi kanından elde iyileştirici özelliği olan hücrelerin eklem içine verilmesi ile omuz, diz, ayak bileği, el bileği, dirsek tendonlarının hastalıklarında lokal uygulamalarla o bölgedeki hasarlı alanın iyileşmesini hızlandırıyor.’ dedi.

Karanfil, şöyle devam etti: ‘PRP, kişinin kendi kanından iyileştirici özelliği olan hücrelerin ayrılarak eklem içine verilmesi olarak özetleyebileceğimiz yeni bir tedavi yöntemidir. PRP yöntemi sayesinde omuz, diz, ayak bileği, el bileği, dirsek tendonlarının hastalıklarında lokal uygulamalarla o bölgedeki hasarlı alanın iyileşmesini hızlandırır. PRP kireçlenme tedavisinde, özellikle de diz kireçlenmesinde giderek artan bir sıklıkta kullanılmaktadır.’

PRP yöntemi ile elde edilen trombositlerden salınan iyileştirici faktörlerin kıkırdak tamirinde etkili olduğunu dile getiren Dr. Karanfil, ‘Plazmada, normal plazmaya göre daha fazla büyüme faktörü salınır ve böylece normal yara iyileşmesine göre daha fazla sayıda kök hücre buraya gelir. Kök hücre tedavileri sadece kireçlenmelerde değil aynı zamanda kozmetik alanda saç dökülme tedavilerinde, cilt yenileme gençleştirme tedavilerinde, son dönemlerde en güncel tedavi yöntemleridir.’ diye konuştu.

Kişinin kendisinden bir miktar kan alınarak trombositlerinin ayrıldığını ve konsantre hale getirildiğini söyleyen Uzm. Dr. Rabia Cerrah Karanfil, ‘Uygulama klinikte yapılır. Hiçbir yan etkisi yoktur ve her yaş gurubuna uygulanabilir. Uygulama öncesi hazırlık 30 dakikadan daha az sürer. Damarınızdan ortalama 10-20 mililitre kan alınır. Yaklaşık 10 dakika santrifüj yapıldıktan sonra kırmızı kan hücreleri ile plazma ve trombositler birbirlerinden ayrılırlar. Elde edilen PRP eklem veya doku içine enjeksiyon şeklinde uygulanır. Bazı hastalıklarda birden fazla (zaman aralıklarına yayarak) enjeksiyon yapmak gerekebilir.’ dedi.

PRP uygulanmasının, geniş kıkırdak kayıplarının iyileşme hızını arttırdığını söyleyen Dr. Karanfil, oluşan iyileşme dokusunun kalitesinin arttığının hayvan deneyleri ile gösterildiğini söyledi.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
KKKA aşı çalışmalarında umut verici gelişme

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, Kırım Kongo...

Kapat