Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

11 Mart 2014, Salı 11:14

Dünya suyla ayağa kalkıyor

Her yıl Mart ayının ikinci Perşembe günü tüm dünyada kutlanan Dünya Böbrek Günü’nde, Türk Böbrek Vakfı da “Güne Bir Bardak Suyla Başlayın” diyor.

Uluslararası Nefroloji Birliği ISN ve Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonu IFKF’nin ortaklaşa düzenlediği ve dünyanın dört bir yanında çeşitli etkinliklerle kutlanan Dünya Böbrek Günü’nde bu yıl “Güne Bir Bardak Suyla Başlayın” teması ele alınıyor…

Diyet için değil sağlık için sağlıklı su tüketin diyen uzmanlar; her cinsiyet ve yaş grubunun tüketmesi gereken su miktarını da açıklıyor. Bu yıl 13 Mart 2014 Perşembe gününe denk gelen Dünya Böbrek Günü’nde Türk Böbrek Vakfı da; su tüketiminin insan sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çekerek farkındalık yaratmayı hedefliyor.

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk; “Sadece böbrek sağlığı açısından değil; kas, deri, sindirim ve boşaltım sistemi için de hayati derecede öneme sahip olan su, günlük beslenmede öncelikle ele alınması gereken besin öğelerinin başında gelmelidir” diyor.

2010 yılında Avrupa Gıda Güvenliği Ajansı, günlük su alımı miktarını erkekler için 2,5 litre, kadınlar için ise 2 litre olarak önermişti. Vücuda giren günlük sıvının başlıca iki kaynağı var: içilen su ve değişik yiyecek ve içeceklerde bulunan su. Yaşa bağlı olarak su ihtiyacı değişse de, vücudun sıvı dengesinin böbrekler tarafından kontrolü son derece önemli. Yeterince sıvı tüketilmemesi az idrara çıkmayı ve ardından da  idrar yolu enfeksiyonlarını getiriyor. Buna karşın, artan sıvı alımıyla beraber sık idrara çıkmak tekrar eden üriner sistem taş oluşumunu 2 ila 5 sene geciktirilebiliyor. Kronik böbrek hastalığının ilerleyişini de yavaşlatan fazla su tüketimi, vücudun tüm yaşamsal işlevleri için hayati öneme sahip. Ayrıca sıvı alımını arttırmadan fiziksel egzersiz yapılması, terleme ile kaybedilen vücut sıvısına bağlı olarak taş gelişmesi riskini de arttırıyor.

SIVI KAYBI ÖLÜMCÜL OLABİLİR!

Vücutta sıvı kaybıyla ifade edilen kilo kaybı, % 1 düzeyindeyse normalde 24 saat içinde telafi edilebilir. Telafi edilemezse veya vücut sıvısında daha fazla kayıp meydana gelirse, fiziksel ve bilişsel performansta, sıcaklık dengesinin düzenlenmesinde ve kardiyovasküler işlevlerde bozukluklar ortaya çıkar. % 10’luk veya daha fazla bir sıvı kaybı ise ölümcül olabilir.

DİYABET VE HİPERTANSİYON BÖBREK HASTALIKLARININ HABERCİSİ!

Dünya çapında 2 milyondan fazla kişinin son dönem kronik böbrek hastası olduğu ve bu hastaların 1,7 milyonunun diyaliz tedavisi gördüğü tahmin ediliyor. ABD’de son dönem kronik böbrek hastalarının % 44’ünün ilk aldığı teşhis diyabet olurken, % 28’ine koyulan ilk teşhis ise hipertansiyondur. Bu yüksek görülme sıklığı nedeniyle KBH, hatırı sayılır büyüklükte bir ekonomik yükü de beraberinde getiriyor.

Ülkemizde halen diyaliz tedavisi gören yaklaşık 70.000 son dönem kronik böbrek hastası bulunmakla birlikte, hastalığın birinci evresinden beşinci evresine kadar olan süreçte yaklaşık sekiz milyon hasta mevcut. Ülkemizde her altı kişiden birini tehdit eden kronik böbrek hastalığının yıllık artış hızı ise % 8 civarında. Beslenme ve hayat tarzı alışkanlıklarında iyileştirmeye yönelik yapılacak küçük değişiklikler, çoğunlukla önlenebilir bir hastalık olan kronik böbrek hastalığı ile mücadelede önemli bir adımdır. Günlük düzenli su tüketimi de, atılacak adımlardan biri.

Sıvı Alım Paneli – Yetişkinler İçin

Yaş Grubu

Kadınlar

Erkekler

14 ve üzeri

2 Litre/gün

2,5 Litre/gün

 


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Elektrik ve güneş ışığıyla beslenen bakteriler keşfedildi

Harvard’lı bilim insanları gelmiş geçmiş en ilginç beslenme türünü keşfettiler – güneş ışığı ve elektrik . Peter Girguis’in liderlik ettiği...

Kapat