Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

19 Kasım 2013, Salı 11:11

Cerrahi operasyonlara şekerli çözüm

Malatya İnönü Üniversitesi sağlık alanında bir ilke imza attı. TÜBİTAK ve KOBİ işbirliğiyle şeker bazlı doku yapıştırıcısı geliştiren genç akademisyenler, bu alanda önemli bir ithalat kalemine de çare üretti.

Yabancı sermayenin radarındaki sağlık sektörü KOBİ’lere yeni fırsatlar yaratıyor. Bu alanda Ar-Ge yatırımı yapan birçok orta ölçekli işletme patentli buluşlarıyla dikkat çekmeye başladı. Özellikle üniversite- sanayi işbirliğiyle geliştirilen projelerin öne çıktığı sağlıktan en yeni haber ise Malatya’dan geldi. Malatya İnönü Üniversitesi’nden Doç. Dr. Burhan Ateş ve Yrd. Doç. Dr. Süleyman Köytepe’nin KOBİ ortaklı yürüttüğü doku yapıştırıcıları projesi Türkiye’de bir ilke imza attı. Sabah’ın haberine göre; Patenti alınan yapıştırıcılar kanamayı durdurmak ve yırtıkları kapatmak amacıyla cerrahi operasyonlarda hayati önem taşıyor. Bugüne kadar yüksek maliyetlerle ithal edilen ürünün yerli versiyonu, ameliyat bölgesindeki sızıntı olasılığını ortadan kaldırıyor.

İKİ YIL SÜRDÜ 
Proje için iki yıl çalıştıklarını ifade eden genç akademisyenler TÜBİTAK’tan destek aldıklarını vurguladı. Yardımcı Doç. Dr. Süleyman Köytepe, “2010’da çalışmaya başladık. Şeker temelli yeni bir doku yapıştırıcısı geliştirdik. Bu, fibrin temelli mevcut ithal yapıştırıcılardan daha üstün bir malzeme. Bağırsakta oluşan basınca daha dayanıklı” dedi. Köytepe ayrıca ürünün 5 dakikada yapışma sağladığını, tedaviden sonra da tamamen yok olduğunu belirtti. 


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Hastanede vekil farkını Meclis üstlenecek

Görüşmeleri süren protokoller yaşama geçerse, üniversite hastanesine giden vekil ‘hoca ve özel oda farkı’ ödemeyecek, bazı ücretleri de Meclis üstlenecek....

Kapat