Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

6 Kasım 2013, Çarşamba 13:44

“Alveolar ekinokok” ameliyatı dünya birincisi oldu

Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi, halk arasında “köpek kisti” olarak bilinen ve hayvandan insana geçen “alveolar ekinokok” hastalığından dolayı yaptıkları karaciğer nakliyle dünyada ilk sırada yer aldı.

Merkezin müdürü Doç. Dr. Bülent Aydınlı, yaptığı açıklamada, 3-9 Kasım tarihlerinin Organ Nakli Haftası olduğunu anımsatarak, organlarını bağışlayan insanlara rahmet dileyerek, onurlu ailelerini saygıyla selamladığını söyledi.

Bağışta bulunan insanların ailelerine devletin destek olması gerektiğini vurgulayan Aydınlı, “Kendisi acılıyken başka insanların acısını dindirmek için organ bağışlayan insanlar, çok gurur ve onurlu insanlardır. Bu hareketleri teşvik etmemiz ve bu insanların arkasında olmamız gerekiyor” dedi.

Merkezde her geçen yıl oldukça fazla hastaya nakil yaptıklarını belirten Aydınlı, yaptıkları başarılı nakiller sayesinde yurt dışından da istenilen bir merkez konumunda olunduğunu ifade etti.

Teknik kapasite arttıkça, organ nakli merkezi olarak farklı hastalıkları tedavi ettiklerini, farklı hastalara nakiller yaptıklarını anlatan Aydınlı, şunları kaydetti:

“Bunların içinde halk arasında ‘köpek kisti’ olarak da bilinen ‘alveolar ekinokok’ hastalığı var. Tam karşılamıyor ama ‘köpek kisti’nin bir çeşidi olarak kullanılıyor. Normalde vahşi hayvanlar doğaya bırakıyor, köpeklere bulaşıyor. İnsanlara da bu ağız yoluyla bulaşıyor. Soğuk bölgeleri seven bir hastalık. Kanada’da, Orta Avrupa’da, Alpler’e yakın yerlerde görülüyor. Japonya’da bir adada görülebiliyor. Özellikle kış mevsiminin çetin geçtiği dönemlerde bu hastalık artıyor.”

“Bu hastalığın yüzde 86’sı Doğu’da görülüyor”

Bölgenin bir hastalığı denebileceğini anlatan Aydınlı, “Ülkemizde bu hastalığın yüzde 86’sı Doğu Anadolu Bölgesi’nde görülüyor. Doğadan, normal hayvanlarla sık temas olması görülme oranını artırıyor. Bölgemizde hayvancılık yapıldığından dolayı sık görülüyor ve hayvanlardan insanlara bulaşıyor. Bu hastalık tümör gibi devam ediyor. Biliyorsunuz tümörde, başka yerlere yayılım olabiliyor. Bu hastalığın kendisi tümör olmamasına rağmen, akciğere, beyne yayılım gösterebiliyor” diye konuştu.

Doç. Dr. Aydınlı, şöyle devam etti:

“Bu hastalıktan dolayı Türkiye’de en fazla karaciğer nakli yapan merkez, Erzurum Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Merkezi’dir. Hatta literatür taramasına göre, Fransa’dan 14 nakil bildirilmiş ama bizim şu ana kadar sadece bu hastalıktan 18 nakil yaptık ve dünyada en çok nakil yapan merkeziz. Niye önemsiyoruz? Teknik açıdan ciddi sıkıntılı bir hastalık. Bütün kalbe giden damarlar dahil belki tamamını değiştirmek gerekiyor bu ameliyatlarda. Sıkıntılı bir ameliyat ama çok şükür ki çok ileri teknikler kullanarak, başarılı ameliyatlar yapıyoruz.”

Bu hastalığın bazı belirtileri olduğuna değinen Aydınlı, “Çok garip, bize bir hasta müracaat etti. Bu hastalık beynine yayılmış. Baş ağrısı şikayetiyle geldi ama karaciğerinde hiç çıkarılamaz, hatta nakil bile yapılamaz bir hastalık haline geliyor. Tomografi çektirdiğiniz zaman hekimleriniz sizi yönlendirecektir. Biz hem nakil öncesi bütün tedavi işlemlerinde hem de ameliyatlarında etkin bir merkeziz” diye konuştu.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
ABD’de sıtmada son 40 yılın rekoru

Amerika Hastalıklarla Mücadele ve Kontrol Merkezi’nin (CDC) yaptığı açıklamaya göre ülkedeki sıtma vakalarının sayısı son 40 yılın en yüksek seviyesine...

Kapat