Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

4 Aralık 2013, Çarşamba 13:50

Aile hekimleri iş bıraktı

Aile hekimleri, acil servislerde nöbet tutmayı öngören torba yasaya tepki için iş bıraktı. Zeytinburnu’nda toplana doktorlar, İstanbul İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne yürüyor.

Türkiye’nin dört bir yanından aile hekimleri, İstanbul Zeytinburnu’nda buluştu. Aile hekimlerinin acil servislerde nöbet tutmasını öngören tasarıya tepki gösteren doktorlar, iş bırakarak eylem yaptı. Beyaz önlükleri ile düdük çalan yaklaşık 500 doktor, İstanbul İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne doğru yürüyüşe başladı. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Girginer, “Bugün Meclis’e gelen kanun hükmünde kararname var. Bunun 52. maddesinde aile hekimlerine görev tanımlarında olmayan zorunlu olarak acillerde nöbet tutturulması ile ilgili bir madde var. Bunun için buradayız. Bütün aile hekimleri bundan rahatsız. Biz görevimizi yapmak istiyoruz, aile hekimliği yapmak istiyoruz. Başka kurum çalışanlarının görevlerinin bize yüklenmesini kabul etmiyoruz, dünyada da böyle bir uygulama yok” dedi. Doktorların yürüyüşü devam ediyor.

ADANA

TBMM gündeminde olan torba yasasında gerekli düzenlemelerin yapılarak hekime ve sağlık çalışanlarına şiddetin önlenebilmesi, acil servislerde zorla nöbet tutturulması ve hekim ücretlerinin azalmasının önlenmesini isteyen aile hekimleri bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. Sağlık emekçilerinin de destek verdiği bir günlük iş bırakma eyleminde aile hekimleri Adana Halk Sağlığı Müdürlüğü önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Eylemde konuşan Adana Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Kadircan Tuncel, “Aile Hekimliği Dernekleri ve Aile Hekimleri Federasyonu desteğiyle 4 Aralık’ta tüm Türkiye’de aile hekimleri iş bıraktı. Bu bir uyarı, yeni yönetmelik çıkıyor, bize nöbetler geliyor. Kanun, torba kanun olarak şu an mecliste görüşülüyor. Ya oradaki yasayı düzeltecekler. Ya bu artan şiddetler devam edecek. En sonunda da şu an imza toplanma aşamasındayız. Atılan imzalar 5 bini geçti. 10 bin rakamına ulaşınca aile hekimleri topluca istifa edeceğiz” dedi.

KARAMAN

Karaman Aile Hekimleri Derneği Başkanı ve Türk Tabipler Birliği Karaman Genel Sekreteri Dr. Alparslan Şen, sağlıkta dönüşüm projesinin hekimleri görev yapamaz hale getireceğini söyledi. Karaman’da görev yapan tüm aile hekimliği çalışanlarının İl Sağlık Müdürlüğü önünde yaptıkları basın açıklamasında konuşan Şen, vatandaşın mevcut durumdan memnun olduklarını, yeni uygulamanın hem kendilerine hem de vakit ayıramayacakları hastaları zor durumda bırakacağına dikkatleri çekti.

İZMİR

Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanlarının acil servislerde nöbetçi olmasını  kapsayan torba yasa tasarısını protesto eden doktor, hemşire, ebe, laborant, sağlık teknisyenleri, bugün bir günlük süreyle iş bıraktı, vatandaşlar sağlık ocakları kapısından geri döndü. Aile hekimleri ise “Ben kendimi aile hekimlerine teslim etmem” diyerek uygulamanın yanlış olduğunu öne sürdü. ASM’lerde çalışan doktor, hemşire, ebe, laborant ve sağlık teknisyenlerin acil servislerde nöbetçi olarak görev almasını, aile hekimlerine en az 16 saatlik nöbet ve yurtdışında görev yapan hekimlere mecburi hizmet muafiyetini de kapsayan torba yasa tasarısını protesto eden sağlık çalışanları bir günlüğüne iş bıraktı, vatandaşlar tedavi olmak için gittiği sağlık ocaklarından elleri boş döndü. Vatandaşlar mağduriyetlerini dile getirirken, aile hekimi Nedret Kuralay ise, “Ben acil bir hasta olsam aile hekimlerinin nöbet tuttuğu bir acil servise gidip kendimi teslim etmem” dedi.

NEVŞEHİR

Türkiye Kamu Sen’e bağlı Türk Sağlık-Sen Nevşehir Şube Başkanı Turgay Çetin, sendika olarak Aile Hekimleri Derneklerinin iş bırakma kararlarına destek olarak ülke genelinde aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı üyeleri için 1 günlük iş bırakma kararı aldıklarını açıkladı.

KIRŞEHİR

Kırşehir’de aile hekimleri meclisin gündeminde olan torba yasa ile ilgili grev ve iş bırakma eylemine girmedi. Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanlarının yeni hazırlanan yönetmelikle çalışan ücretlerinin düşürülmesi yeni ek görevler yüklenmesi karşısında Kırşehir’de aile sağlığı merkezlerinde iş bırakma eylemi gerçekleşmedi. Halk Sağlığı Merkezi  Müdür Yardımcısı   Dr. Fatih Çelik, “İş bırakma ile ilgili biz gerekli görüşmeleri yaptık. Hekimlerimiz duyarlılık ve hassasiyetleri doğrultusunda çalışma kararı aldılar Kırşehir’de iş bırakma ve grev söz konusu değildir” dedi.

ADIYAMAN

Aile hekimlerinin acil servislerde nöbet tutmasıyla ilgili TBMM Sağlık Komisyonu’nda kabul edilen torba yasaya tepki için aile hekimleri eylem yaptı. Adıyaman Aile Hekimleri Derneği tarafından Adıyaman Eğitim Toplum Sağlığı Merkezi önünde gerçekleştirilen eyleme Adıyaman Tabip Odası, sendikalar ve diğer sağlık çalışanları destek verdi.  Bir gün iş bırakan aile hekimleri adına basın açıklaması yapan Adıyaman Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Murtaza Baykan, “Saymakla bitirilemeyecek nice angarya işler yapmaktayız. Son olarak, TBMM Sağlık Komisyonu’nda kabul edilen torba yasa ile, aile hekimlerine ve aile sağlığı çalışanlarına, hastanelerin acillerinde nöbet görevi getirilmiştir. Gündüz yaptığımız mesainin arkasından, nöbet adı altında hastanelerde çalışmamız istenmektedir. Unutulmamalıdır ki; acil tıp ve aile hekimliği, görev ve sorumlulukları bakımından iki ayrı tıp disiplinidir. O yüzden, aile hekimlerine görev tanımları dışında verilen bu görev de angaryadır.” dedi.

KAYSERİ

Kayseri Aile Hekimleri Derneği (KAHED) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Recep Sağlam, aile hekimlerine ek yükler getirildiğini söyledi. Mecliste görüşülen ve Sağlık Komisyonu’ndan geçen 440 sayılı kararname ile aile hekimlerine ek yükler getirildiğini söyleyen KAHED Başkanı Dr. Recep Sağlam, “Bugünlerde mecliste görüşülmekte olan Sağlık Komisyonu’ndan geçmiş 480 sıra sayılı kararname, Torba Yasa’ya ve aile hekimlerine ek yükler getirilmektedir. Aile hekimleri 2005 yılından beri tüm Türkiye’de, 2010 yılının Kasım ayından beri tüm illere yayılmış olarak devam eden aile hekimliği uygulamasında ilimizde beşinci yılını 12 gün sonra dolduruyoruz. Tabi ki çok yoğun çabalarla, yüksek başarılar elde etmiş olan aile hekimleri, vatandaşımızdan gördüğü destek ile sağlık göstergelerini üst seviyelere çıkarmış ve Avrupa standartlarının üstüne getirmiştir. Tabi ki aile hekimleri vatandaş tarafından neler yaptığı tam bilinmemekte, sağlık ocakları onlara verilerekten, kiraları, elektriği, personel giderleri gibi tüm işlemleri kendileri tarafından görülmektedir. Aile hekimleri vatandaşın memnuniyetini yüzde 80’e çıkarmışken, aile hekimlerinin memnuniyet oranı bakanlığımızın yapmış olduğu çalışmada yüzde 30’lardadır. Avrupa’da ki birçok yayıncı bu başarıyı yüzde 30 gibi bir memnuniyetle nasıl başardığını araştırmaya başlamıştır” ifadelerini kullandı.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Antibiyotik virüslerde etkili değil

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre; 2012’de 16 milyar lira harcanan ilaçların yüzde 12,71’inin antibiyotikler olduğu bildirildi. Sağlık bakanlığı...

Kapat