Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

16 Ocak 2012, Pazartesi 17:54

AİFD: Tek sorumlu olarak ilaç endüstrisini göstermek çözüme katkı sağlamıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 142 ilaçta daha uyguladığı kamu kurum indirimi (KKİ) oranlarında geri adım atmasının ardından bir kamuoyu duyurusu yayınlayan Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD), problemin ülke ihtiyaçlarına cevap veremeyecek şekilde belirlnmiş ilaç bütçesinden kaynaklandığını belirtti. AİFD duyurusunda, birlikte çözüm üretme ortamı oluşturulma olasılığının da giderek azaldığını vurguladı.

Bilindiği gibi Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 6 Aralık 2011’de 125 ilaçtaki ilave kamu kurum iskontosunu kaldırmasının ardından, 5 Ocak 2012 tarihinde ikinci bir liste daha yayınlayarak 141 ilaçta daha uygulanan ilave iskontoları iptal etmiştir. SGK tarafından ikinci listenin yayınlanması, özellikle hastalarımızın söz konusu kritik ilaçlara erişimini ve olası mağduriyetleri önlemesi yolunda atılmış önemli bir adımdır ancak mevcut sorunların çözümü için yeterli olmadığı da aşikardır.

Türk Eczacıları Birliği (TEB) tarafından yayınlanan ilaç listelerine göre 192 kalem ilaçta, SGK’nın tek taraflı ilave iskonto uygulamasından kaynaklanan ve eczanede hastalar tarafından fark ödenmesini gerektiren olumsuz durum halen sürmektedir.

Üye firmalarımız, gelinen bu durumda kamunun tek taraflı olarak talep ettiği fiyat indirimleri ve iskontolara uyum sağlamaya çalışmış başta operasyonel giderler olmak üzere tüm giderlerini kısarak, yatırım ve istihdamını azaltmak zorunda kalmışlardır. Ancak, tüm bu alınan tedbirlere rağmen bazı ilaçların piyasada bulundurulmasının sürdürülebilir bir durum olmasından maalesef hergün daha da uzaklaşılmaktadır.

Çok sayıda vatandaşımız, üye firmalarımıza, Sağlık Bakanlığı’na ve SGK’ya başvurarak, kullanmakta oldukları ilaçlara erişemediklerini belirtmektedir. Bu durumda, diğer az sayıdaki ilacı da kapsayacak çözümü kamu otoritesinin ivedilikle sağlaması ilgili her paydaşın beklentisi olmuştur.

Unutulmamalıdır ki, halihazırda yaşanmakta olan sorun ve sıkıntıların temel nedeni ilaç bütçesinin, güncel ekonomik parametreler uyarınca ve sağlık hizmetlerine erişimi güçlenmiş bir Türkiye’nin ihtiyaç ve taleplerine yanıt verebilecek şekilde belirlenmemiş olmasıdır. Mevcut durumun tek sorumlusu olarak ülkemiz ilaç endüstrisini işaret etmek çözüme hiçbir katkı sağlamadığı gibi, birlikte çözüm üretme ortamının oluşturulma olasılığını da giderek azaltmaktadır.

Bu nedenle, AİFD olarak, sürdürülebilir bir ilaç endüstrisi ve sağlık hizmetini mümkün kılabilmek ve özellikle, sürecin hiçbir aşamasında temsil edilmeyip söz hakkına sahip olmadığı halde, ilaca erişimde doğrudan mağduriyet yaşayan hastalarımıza karşı görevimizi yerine getirmek için kamu kurumlarımızı ve ilgili tüm paydaşları ortak sorunlarımıza odaklanarak beraber çalışmaya ve uygulanabilir çözümler üretmeye davet ediyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

AİFD duyurusuna derneğin resmi internet sitesi üzerinden ulaşmak mümkün.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Kıbrıslı Türk’lerin gözü Dünyagöz’e emanet

Dünyagöz Hastaneler Grubu ve KKTC Sağlık Bakanlığı'nın İstanbul'da imzaladığı anlaşmaya, KKTC'li hastalar tüm Dünyagöz Hastaneler Grubu şubelerinden hizmet alabilecekler.

Kapat