Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

6 Ocak 2012, Cuma 16:46

2030 yılına kadar dünyada 400 milyonun üstünde diyabet hastası olacağı tahmin ediliyor

Dünyanın önde gelen araştırma ve danışmanlık kuruluşlarından Frost & Sullivan’ın diyabet hastalığı ve insülin kullanımını konu alan global araştırması, Tip 1 diyabet de dahil olmak üzere diyabet hastalığının giderek yaygınlık gösterdiğini, söz konusu trendin diyabet ilaçları ve cihazları pazarında hızla bir büyüme yaşanacağı anlamına geldiğini bulguluyor. Gelişmeyle ilgili olarak Frost & Sullivan sağlık sektörü analistleri, insülin pompaları kullanımının, alternatif insülin verme cihazlarına kıyasla maliyetinin daha yüksek olmasına rağmen diyabet ilaçları ve cihazları pazarının hızlı bir büyümenin eşiğinde olduğunu ifade ediyorlar.

Türkiye’de diyabet hastası sayısı artacak

Araştırma sonuçlarıyla ilgili olarak Frost & Sullivan Türkiye sektör analistlerinden Hilal Cura, Türkiye’de hâlihazırda beş milyon diyabet hastası olduğunu, bu sayının her yıl yüzde 6 oranında artış gösterdiğini belirtiyor. Türkiye’de diyabet hastalığının hızlı bir yükseliş içinde olmasının nedenlerinden birinin obezite kaynaklı olduğunu kaydeden Cura, teşhis edilmemiş gizli diyabet hastaları olduğunu, bunun genel diyabet hastaları arasında %38 gibi ciddi bir orana ulaştığını ifade ediyor. Türkiye’de toplam ölümler içinde diyabet hastalığı kaynaklı ölüm oranının %2,2 olduğuna da dikkat çeken Cura, gelen anlamda diyabet hastalığı yaygınlık oranın %7 dolayında seyrettiğini ve özellikle kadın nüfusunda diyabet hastalığı yaygınlığının Türkiye ortalamasının üstünde olduğunu vurguluyor.

2030 yılında 438 milyon diyabet hastası

Sürekli glikoz ölçümü (CGM) teknolojisinde yaşanan gelişmeler ve CGM’in insülin pompalarına entegrasyonu, insülin tedavisinde yeni bir dönemi başlatmış bulunuyor. Frost & Sullivan’ın araştırması ise diyabet ilaçları ve cihazlarının gelişmesine paralel olarak dünyada diyabet hastalığı teşhisi ve tedavi ilaçları pazarının büyüyeceğini ortaya koyuyor. Frost & Sullivan araştırma analisti Beulah Devadason, diyabet hastalığı çözümlerinin kalitesinin dünya genelinde tüm diyabet hastalarının yaşam kalitesini de etkileyeceğinin altını çiziyor.

Dünya Diyabet Vakfı’nın açıkladığı rakamlara göre 2030 yılında dünya genelinde diyabet hastası sayısının 438 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Diyabet hastası sayısında beklenen yüksek artışın ise beraberinde diyabet hastalığı çözümlerine yönelik yoğun bir talebi getireceği öngörülüyor. Bununla birlikte Frost & Sullivan analistleri, diyabet hastalığı çözümleri pazarında yaşanacak büyümenin özel gıdalar, test ekipmanları ve ilaç verme cihazları pazarında da dalgalanma yaratacağını ileri sürüyorlar. Öte yandan Devadason, çok sayıda diyabet hastasının henüz teşhis edilmediğini, bunun diyabet hastalığı popülasyonunda %50 gibi bir orana karşılık geldiğini kaydederek, diyabet ilaçları ve cihazlarının önünde duran en büyük engelin bu durumdan kaynaklandığı konusunda uyarıda da bulunuyor.

Yaşam kalitesini yükselten ürünler sektörü güçlendirecek

Diyabet hastalığının erken teşhis ve tedavisinin diyabet hastalarına uzun ve sağlıklı bir yaşam imkânı sunduğunu ifade eden Devadason, büyüyen diyabet hastalığı popülasyonu nedeniyle diyabet ilaçları ve cihazları üreticilerine de uzun süreli gelir artışı sağlanacağını belirtiyor. Araştırma sonuçlarına dayanarak genel popülasyona diyabet hastalığı teşhisi ve tedavisi hakkında uygun tarama ve eğitim verilmesi gerektiğini vurgulayan Devadason, önümüzdeki yıllarda yaşam kalitesini artıran ürünlerin büyük önem kazanacağının da altını çiziyor.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Dokucu: “Verem tedavi edilebilir bir hastalıktır”

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, yüzyıllardır mücadele edilen verem hastalığını bu çağda silmek gerektiğini söyledi.

Kapat