Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

11 Mart 2014, Salı 13:53

”11 ilaç firmasını mahkemeye verdik”

İlaç firması Awamedica ile Fransız Sanofi şirketi arasında iş birliği protokolü imzalandı. Protokolle Awamedica, üretmediği ilaçların bir kısmını Fransız şirketten alabilecek.

ak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) ilaç firması Awamedica ile Fransız Sanofi şirketi arasında iş birliği protokolü imzalandı. Protokolle Awamedica, üretmediği ilaçların bir kısmını Fransız şirketten alabilecek.

Erbil Rotana Otel’de düzenlenen törende konuşan IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, “Awamedica bugün çok büyük bir adım attı. Zaten Fransa’dan gelen şirket, Awamedica’nın yüksek kalitesini gördüğü için protokol imzalıyor” dedi.

İlaç ve sağlık sistemi konusunda problem olduğunu ifade eden Barzani, sadece Kürdistan’da değil, tüm Irak’ta sağlık sektöründe sıkıntıların devam ettiğine dikkat çekti.

Sağlık sistemini ihtiyaç duyulan uluslararası standarda çıkarmak için hükümetin gerekli sorumluluğu üstlendiğini aktaran Barzani, halka daha iyi bir hizmet vermek için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini kaydetti.

Barzani, sadece yeni hastaneler yapmakla sorunun çözülemeyeceğini ifade ederek, şunları söyledi:

”Sağlık sistemini değiştirmemiz gerekiyor yoksa yüzlerce hastane yapsak nafile. Umarım Kürdistan Sağlık Bakanlığı ile Irak Sağlık Bakanlığı iş birliği yapıp, bu meseleyi çözerler. Bu iki bakanlık birbirine yardımcı olmalı ve geniş bir sistem kumalı. Bütün Irak vatandaşlarına ilaç ve kalite konusunda iyi bir hizmet sunmalı.”

Sağlıkta artık kaliteli ve düzgün çalışan bir sisteme kavuşmak istediklerini dile getiren Barzani, ”Sağlıkta çok yüksek bir seviyeye çıkmalıyız. Yurt dışında çalışan doktorlarımız var. Onlara fırsat vermeliyiz. Bölgemizde hala kaçak ilaç satanlar var. Emniyet, bunları yakalayıp yargıya teslim etmeli. Bu, insani bir meseledir” şeklinde konuştu.

”11 ilaç firmasını mahkemeye verdik”

IKBY Sağlık Bakanı Rekevt Heme Reşit de iş birliği protokolünün, sağlık alanında atılan çok önemli adım olduğunu söyledi.

Göreve geldikten sonra güzel işlere imza attıklarını ifade eden Reşit, ”800 milyon dolardan fazla yatırım yaptık. Yaptığımız hastanelerde yatak sayısını yüksek tuttuk. 900 ton ilaç yatırımı yaptık. Yaklaşık 6 bin çeşit ilacı teftiş ettik. Hatası olan 11 ilaç firmasını mahkemeye verdik” dedi.

Merkezi Bağdat hükümetinin, kendilerine yeteri kadar destek vermediğini anlatan Reşit, sözlerini şöyle tamamladı:

”Bağdat, bölgemizin ihtiyaç duyduğu ilaçların tamamını temin etmesi gerekirken yüzde 40 civarında gönderiyor. Biz iyi bir kaliteyi yakalamak için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Çünkü bu konuda başkaları bize yardım etmez. Katetmemiz gereken çok yol var.”

Konuşmaların ardından Awamedica firması CEO’su Bahram Resul ile Sanofi firması Türkiye ve Ortadoğu Bölgesi Başkan Yardımcısı Pius Hornstein protokol sözleşmesini imzaladı.

Törene, Kürt Kıyafet Günü olması dolayısıyla geleneksel elbise giyen Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, Belediyeler Bakanı Dilşad Şahab ve IKBY Dış İlişkiler Sorumlusu Fellah Mustafa ile şirket yetkilileri katıldı.


1 yorum yapılmış

SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Eczacılar greve gitti

Yunanistan'da ilaçların süpermarketlerde satılması ile ilgili tasarıya tepki gösteren eczaneler greve gitti. Yunanistan'da eczaneler, ülkeye kredi veren kurumların bazı ilaçların...

Kapat