
Sonuçlar bisfosfonat grubu ilaçların kolorektal kanser riskini düşürdüğünü gösteriyor
Cancer’de yayınlanan çalışmanın sonuçlarına göre, osteoporoz ve osteonekrozis tedavisinde kullanılan bisfosfonat grubu ilaçlar, kolorektal kanserlerin ortaya çıkma riskini azaltıyor. Araştırmacılar, 5425 hastayı 54242 kontrol ile karşılaştırdıkları analizleri sonucunda, bisfosfonat grubu ilaçlar arasında özellikle risedronat’ın kolorektal kanser görülme riskinin düşmesinde katkısı olduğunu düşünüyorlar. Yine bir bisfosfonat grubu ilaç olan alendronat kullanımının ise riskin azalması konusunda anlamlı bir etki yaratmadığı görüşündeler.
Bisfosfonat grubu osteoporoz ilaçları, çeşitli çalışmalarda, atipik femur kırkları ve özafajiyal kanser ile ilişkilendiriliyorlar. Güvenlik incelemesi altında olan bisfosfonatlar için rapor edilen verilerin tutarsızlık sergilediğini belirten FDA, Reprodüktif Sağlık İlaçları Danışma Kurulu ile İlaç Güvenliği ve Risk Yönetimi Danışma Kurulu’nun bir araya gelmesiyle 9 Eylül’de gerçekleştirecek panelde, bu ilaçların risk-fayda dengesini yeniden ele almayı planlanıyor.
İEGM resmi internet sitesine göre ülkemizde, risedronat sodyum etken maddesi içeren Actonel (Sanofi), Rismos (Sandoz) ve Arilex (Zentiva); ibandronat sodyum etken maddesi içeren Bonviva (Roche), Bondronat (Roche) ve İbanos (Generica); zoledronik asit içerikli Aclasta (Novartis), Zometa (Novartis), Ostezolen (Dr. F. Frik), Zomebon (Koçak), Lusima (Sanovel) ve Kaliksir (Sanovel); alendronik asit içerikli Alemaks (Deva), Vegabon D (Koçak), Bonemax (Pensa), Fosatab (Mentis), Bonex ve Bonex D (Dinçsa) adlı ürünler piyasada bulunuyor.