Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

14 Ağustos 2013, Çarşamba 14:44

Tümör uzay neşteri ile yok edilecek

Türkiye’de sadece 8 merkezde bulunan Cyberknife sistemi, Karadeniz Bölgesi’nde ilk kez Samsun’ da hizmete girmek için gün sayıyor.

Samsun İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Hasan Rıza Aydın, “Uzay Neşteri” adı verilen “CyberKnife” sisteminin uygulanacağı bölümün inşaat çalışmalarında sona gelindiğini ve kısa bir süre sonra bu yeni teknolojiyle hizmet verilmeye başlanacağını söyledi.CyberKnife, Stanford Üniversitesi tarafından geliştirilen bir radyo cerrahi sistemi. Sadece tümöre radyasyon vererek normal dokularda oluşabilecek zararı en aza indiren yeni tedavi yöntemi tıpkı bir diğer radyo cerrahi yöntemi olan “GammaKnife” gibi iyi veya kötü huylu tümörleri hastayı açık ameliyat etmeden, dışarıdan yollanan ışınlar ile kesilerek etkisiz hale getirilmesinde kullanılıyor.Samsun İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Hasan Rıza Aydın, “Uzay Neşteri” adı verilen “CyberKnife” sisteminin uygulanacağı bölümün inşaat çalışmalarında sona gelindiğini ve kısa bir süre sonra bu yeni teknolojiyle hizmet verilmeye başlanacağını ifade etti.

Cihazın kansız ve ağrısız bir işlem sağladığını, benzeri diğer tedavi yöntemlerinde olduğu gibi hastanın kafasına metal bir çerçeveye gerek duyulmadan en basit şekilde uygulanabildiğini belirten Genel Sekreter Uzm. Dr. Hasan Rıza Aydın, “Türkiye’de bu sistemi kullanan 9’ncu merkez olacağız. Bu yöntem sayesinde de başta beyin tümörleri olmak üzere akciğer, karaciğer, pankreas, prostat kanserlerinde ve son zamanlarda sıkça karşılaşılan beyin damar hastalığı(arteriovenözmalformasyan) tedavisinde dünya standartını yakalamış olacağız” dedi.CyberKnife merkezi için Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanları ve Radyoterapi Teknikerlerini cihaz kullanımıyla ilgili Amerika Birleşik Devletleri’nde (CorporateTraininig Center – Sunnvale – California) eğitime gönderdiklerini belirten Genel Sekreter Uzm. Dr. Hasan Rıza Aydın, “Türkiye’de uygulanan bu sistemle hastaya neşter vurmadan, klasik ameliyatlardan çok daha çabuk ve daha az risk ile tümörün opere edilecek. Tedavinin anestezi veya dikiş olmadan tamamlanacak ve hastanın hastanede yatırılmadan tedavisi yapılacak” diye konuştu.CyberKnife merkezinin kurulacağı Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Opr. Dr. Dursun Mehmet Mehel CyberKnife cihazının kullanılacağı hastalıkları şöyle sıraladı:

“-Beyin tümörlerinde; CyberKnife, beyin ve baş-boyun bölgesinin tüm lezyonlarında, yerleşim ve büyüklük sınırlamaları olmaksızın kullanılabiliyor. Radyocerrahi olarak adlandırılan tek seanslık yüksek dozlu tedavilerin yanı sıra, özellikle zarar görmesi muhtemel riskli organlara yakın ya da bitişik olan tümörlerde stereotaktik radyoterapi şeklinde güvenle kullanılabiliyor. CyberKnife beyinde; iyi ve kötü huylu beyin tümörleri, metastazlar, arteriovenöz malformasyonlar ve bazı fonksiyonel hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır.
– Akciğer kanserleri, prostat kanserleri, baş-boyun kanserleri, vertebra tümörleri, pankreas kanserleri ve diğer yöntemlerle tedavi edilemeyen sayıca az olan metastazlarda,
– Solunumla ya da bağırsak hareketleri ile tümörün yer değiştirdiği akciğer ve karaciğer tümörlerinde,

– Geçmişte tedavisi mümkün olmayan ya da hastalığın bulunduğu konum itibarı ile cerrahisi zor olan tümörlerde CyberKnife radyo terapi sistemi güvenle ve hastaya zarar vermeden uygulanabiliyor. Örneğin; göz çevresinde bulunan ve cerrahi olarak gözün alınmasını gerektiren tümörler veya radyasyona çok hassas olan omurilik hastalıklarında CyberKnife kullanılabiliyor.
– Işınlanmış bölgelerde tekrarlayan tümörlerde; CyberKnife, önceden radyoterapi almış ancak aynı bölgede hastalığı tekrarlamış hastalarda da ümit ışığı oluyor. Bu tür tümörlerde güvenle ikinci kez uygulama yapma şansı sunuyor.

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Opr. Dr. Dursun Mehmet Mehel, “Bölgemizde ve şehrimizde bulunan onkoloji hastalarının kullandığımız bu cihaz ile sağlıklarına kavuşmalarını görmek bizleri mutlu edecektir.”


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Sağlık Bakanlığı inceleme başlattı

Sağlık Bakanlığı, Hakkari Yüksekova Devlet Hastanesinde, hasta yakınlarının hekime saldırmasını kınadı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Hakkari Yüksekova Devlet Hastanesi'nde hasta...

Kapat