Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

16 Eylül 2013, Pazartesi 10:47

‘Kanser Kayıt Merkezleri’ açılıyor

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de ölüm nedenleri arasında ikinci sıradaki kanserin, erken teşhis ve tedavisi için ‘Kanser Kayıt Merkezleri’ni bu yılın sonunda 81 ilde açmayı planlıyor. Bu sistemle, hangi tür kanserin hangi sıklıkla ve nerelerde görüldüğü belirlenecek ve buna göre bölgesel tedavi programları uygulanacak.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre tüm dünyada kanser kaydı yapılan nüfusun oranı yüzde 8. Türkiye’de ise yüzde 50 oran ile 15 merkezde aktif kanser kaydı yapılıyor. Kanserin önlenmesi ve sağlıklı veri toplama konusundaki çalışmalarından dolayı Türkiye’nin dört kanser kayıt merkezi, DSÖ ve Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) tarafından bu yıl akredite edildi. İzmir’de bulunan kanser kayıt merkezi ise DSÖ tarafından uluslararası eğitim merkezi gösterilerek, tüm Batı Asya ve Kuzey Afrika ülkelerinin kanser kayıtçılığı eğitimlerinin burada yapılmasına karar verildi.

Kanser verilerini doğru bir şekilde toplayıp etkin teşhis ve tedavi yöntemlerini hayata geçirmek isteyen Sağlık Bakanlığı, kanser kayıt merkezlerini bütün illerde açacak. Toplanan veriler Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesine aktarılacak. Vatandaşlar il il mahalle mahalle ‘hangi türden kanserin ne sıklıkla’ görüldüğünü sistemden izleyebilecek. Bakanlık ise elde ettiği veriler ışığında bölgesel tedavi programlarını hayata geçirecek. Örneğin mide kanserinin sık olarak görüldüğü bölgeye özel kanser tedavi programları uygulanacak. Konu hakkında bilgi veren Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Murat Gültekin, kanserle mücadele etmenin en etkin yollarından birinin doğru veri toplamak olduğunu belirtiyor.

Gültekin, “Kanser verilerinin toplanması kanser hastalıkları arasında önceliklerin belirlenmesine yardımcı oluyor. Aktif kanser kayıtçılığı, tarama programlarının başarılarının takibinde, kanser alanında yapılacak yatırımların planlamasında ve kaynaklarımızı etkin ve ekonomik olarak kullanmak için kilit öneme sahip.” diye konuşuyor. Türkiye’nin aktif kanser kayıtçılığında yüzde 50 gibi büyük bir orana sahip olduğunu belirten Gültekin, “Kanser kayıt merkezlerimizin sayısı 81’e çıktığında bu oran yüzde 100’e çıkacak. Ülkemizde yapılacak olan yerli kanser kayıt programı sonrasında ise vatandaşlarımız 2015 yılında yaşadıkları yerdeki kanser sıklıklarını ve kanser tiplerini çevrimiçi olarak izleyebilecekler ve diğer bölgeler ile online karşılaştırabilecekler.” ifadelerini kullanıyor.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Kansere ‘nanoelmas’ ile iyileşme umudu

Meme kanserinin en agresif ve tedavisi zor türünde ‘nanoelmas’ ile iyileşme umudu. ABD Kaliforniya Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Weintraub Üniversitesi...

Kapat