Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

25 Eylül 2013, Çarşamba 14:15

İlaç desteği veren eczaneye 450 TL ‘Gezi’ cezası kesilecek

Sağlık Bakanlığı talimat verdi, müfettişler Gezi olayları sırasında kurulan çadır revirlerde ele geçirilen yaklaşık 8 bin ilacın akıbetini araştırmaya koyuldu. Karekod sistemi üzerinden tespit edilen noktalara bir bir ziyaretler gerçekleştiren müfettişler hazırladıkları rapor sonrası ceza yağdıracak.

Gezi eylemlerine ilaç desteği veren eczaneler ve doktorlar bir bir tespit ediliyor. Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilen müfettişler Gezi eylemleri sırasında reçetesiz ve izinsiz bir şekilde binlerce ilaç ve serumu veren eczane ve hastanelerle ilgili rapor hazırlıyor.

Hazırlanan rapor sonrasında eczanelere reçetesiz ilaç vermekten ötürü 450 TL’den başlayan miktarlarda para cezaları kesilecekken, hastane malını izinsiz çıkarttığı tespit edilen sağlık personeli hakkında ise idari işlem yapılacak.

Geçtiğimiz Mayıs ayında Taksim Gezi Parkı’nda yapılan çalışmalar kapsamında kesilen bir kaç ağacı bahane ederek başlayan ve sonrasında yaşanan bilgi kirliliği yüzünde ülke geneline yayılan eylemler birçok can kaybının yaşanmasına neden olurken, milyonlarca liralıkta maddi hasara neden olmuştu. Yaklaşık 1 ay süren eylemler sonrası tansiyonun düşmesiyle birlikte olayların arkasındaki karanlık güçler de bir bir deşifre edilmişti. Ülke genelinde gerçekleştirilen protestolarda eylemcilere gıda ve giyim yardımlarının yanı sıra çok sayıda sağlık malzemesinin de gönderildiği tespit edilmiş ve bu tıbbi malzemeler güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirilen operasyonlarla eylemciler tarafından gösteri alanlarında kurulan ”Revir” isimli çadırlardan toplatılmıştı.

”HASTANE MALIDIR SATILAMAZ”

Geçtiğimiz aylarda İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden teslim alınan ve İstanbul Sağlık Müdürlüğü Bakırköy Bölge Deposu’nda sergilenen 22 bin 318 adet muhtelif tıbbi malzeme, 7 bin 690 adet çeşitli ilaç ve 519 adet serum arasında ‘Hastane malıdır, satılamaz’ ibaresi bulunanlar ise dikkat çekmişti.

DEPODAKİ İLAÇ ECZANEDE GÖZÜKÜYOR

Göstericilerden ele geçirilen 7 bin 690 adet ilacın 4 bin 107 adedinin karekodlu olduğu tespit edilirken, karekodlu olarak tespit edilen ilaçların İlaç Takip Sistemi’nden durumlarına bakıldığında ise çarpıcı bir detay daha ortaya çıktı.

Karekodlu olarak tespit edilen 4 bin 107 ilaçtan 3 bin 989 kutusunun eczane menşeili olduğu ortaya çıktı.  İlaçlardan 2 bin 162 kutusunun, İlaç Takip Sistemi (İTS) kayıtlarına göre halen eczanelerde olduğu görülürken, bin 740 kutu ilacın satıldığı, 87 kutu ilacın arada olarak tespit edildiği belirtildi.

İşte bu tespitlerin ardından Sağlık Bakanlığı’na bağlı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı ele geçirilen ilaçların hangi eczane ve hastanelerden tedarik edildiğini belirlemek üzere harekete geçti.

ECZANELER BİR BİR TESPİT EDİLDİ

İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı tarafından görevlendirilen müfettişler karekod sistemi üzerinden ele geçirilen ilaçların hangi noktalardan satıldığını tespit ederek, söz konusu eczane ve hastanelere bir bir ziyaretlerde bulunmaya başladı. Eczacılar ve hastane yöneticilerine ele geçirilen ilaçlarla ilgili bir takım sorular soran müfettişler aldıkları cevaplar ışığında Bakanlığa sunmak üzere rapor hazırlıyor.

CEZA VE İDARİ İŞLEM UYGULANACAK

Araştırmanın tamamlanmasından sonra ortaya çıkan rapor doğrultusunda usulsüz bir şekilde tıbbi malzeme temin ettiği tespit edilen yerlere farklı miktarlarda para cezaları kesilecekken, bu işe aracılık yapan sağlık personeli hakkında ise idari işlem uygulanacak. Öte taraftan yine eylemler sırasında ele geçirilen ve tıp fakültelerindeki öğrenciler tarafından izinsiz bir şekilde alındığı tespit edilen oksijen tüpleri ile ilgili de söz konusu öğrencilere üniversite yönetimleri tarafından gerekli disiplin cezaları uygulanacak.

3 BİN 583’ÜNÜN AKIBETİ BELLİ DEĞİL

Ele geçirilen 7 bin 690 kutu ilaçtan 3 bin 583’ünün nereden ve nasıl tedarik edildiğine yönelik ise her hangi bir bilgi yok. Çünkü ilaçları verenler veya satın alanlar yaşanabilecek tüm olumsuzluklara karşı bilinçli bir şekilde kutuların üzerindeki karekod kısımlarını kopartarak ilaçların tedarik zincirinin deşifre olmasını tamamen engelledikleri belirtildi.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Yurtdışında çalışanlar ilaçlarını kimlik numarasıyla alabilecek

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Başkanı Erdoğan Çolak, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile imzalanan ek protokolün yurt dışında çalışan ve...

Kapat