Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

23 Mayıs 2014, Cuma 14:30

Hepatit virüsleri kansere yol açabilir

Akut viral hepatit etkenlerinden B, C ve D virüslerinin yıllar içinde karaciğer kanserine yol açma özelliğine sahip.

Akut viral hepatit etkenlerinden B, C ve D virüslerinin, yıllar içinde sessizce kronikleşme ve karaciğer hücrelerini etkileyen veya karaciğer hücrelerine ait hepatoselüler karaciğer kanserine yol açabilme özelliği taşıdığını söyleyen Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıla Akhan, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2014 verilerine göre dünyada 185 milyon kişinin hepatit C infeksiyonuna sahip olduğunun tahmin edildiğini belirtti.

Her yıl yaklaşık 350 bin kişinin bu sebeple hayatını kaybettiğini ifade eden Akhan, Türkiye’de hastalığın sıklık derecesinin nüfusun yaklaşık yüzde 1-1,5’u olduğunu kaydetti. Akhan, bulaşma yolları benzer olduğu için dünyada HIV ile birlikte de görüldüğünü dile getirerek, “Türkiye’de hastalık ülkemizde şimdilik çok sık karşılaşılan bir sorun değil. Hastalığın HIV ile birlikteliği tedaviyi de zorlaştırmaktadır” şeklinde konuştu.

HEPATİT C’DE TEDAVİ BAŞARISI YÜZDE 90’LARA ULAŞTI
Hastaların ok iyi takip ve tedavi edilmesinin önemine vurgu yapan Akhan, tıpta bu hastalıkların ilaç tedavisinde son yıllarda çok hızlı olumlu gelişmelerin yaşandığını dile getirerek, 3 virüsün bulaşma yollarının benzer olduğunu ancak seyirlerinin birbirinden farklılık gösterdiğini ifade etti. Kronikleştiklerinde tedavi gerektiren bu virüslerden hepatit C virüsünün vücuda girdikten sonra çoğaldığı karaciğer hücresinin çekirdeğine uğramadığını kaydetti.

Akhan, bu özelliğin hepatit B virüsünde bulunmadığını anlatarak, “Hepatit B virüsü, hücrenin çekirdeğinde de çoğalma işleminin bir kısmını gerçekleştirdiği için vücuttan virüsü tam olarak atmak çok zor olmaktadır. Yakın zamana kadar hepatit C için ilaç tedavi seçenekleri oldukça sınırlıydı. Tek seçenekli bir tedavi mümkündü ve hastaların ancak yarısı tam cevap vererek virüsten kurtulabiliyordu. Ancak ilaç sanayindeki gelişmelerle bugün tedavi seçenekleri çok artmıştır. Tedavi başarısı da yüzde 90’lara ulaşmıştır” dedi.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Sıtmaya karşı ümit Tanzanya’da bulundu

Afirka'nın Tanzanya ülkesinde bir grup çocuk, sıtmaya karşı doğuştan gelen bağışıklık sistemleri ile bilim insanlarının ilgi odağı oldu. Tanzanyalı çocukların...

Kapat